Tech

Ekkora egy Kibaszott Nagy Rakéta

Két hónapja, hogy a SpaceX sikeres kilövést produkált a Falcon Heavy főszereplésével (fedélzetén egy Teslával), de a cég vezére már egy újabb nagy dobásra készül. Elon Musk márciusban ugyanis már arról beszélt a SXSW konferencián, hogy ha minden jól alakul, akkor 2019-ben megkezdenék az idén kilőtt rakétánál is nagyobb BFR (Big Fucking Rocket – Kibaszott Nagy Rakéta) tesztelését.

Fellőtték a rakéták rakétáját, a Falcon Heavy-t
Elon Musk ismét megcsinálta, a SpaceX útnak indította a legerősebb használatban lévő űreszközt.

A belengetett dátum elég ambiciózus, könnyen lehet, hogy semmi nem lesz belőle, ez viszont nem akadályozta meg Muskot abban, hogy megmutassa, miért is Kibaszott Nagy a legújabb rakétája. A milliárdos az Instagramra töltött fel egy fotót, amin a rakéta törzsének egy darabját gyártó eszköz látható.

SpaceX main body tool for the BFR interplanetary spaceship

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Ápr 8., 2018, időpont: 9:58 (PDT időzóna szerint)

A drabális elem mellé természetesen odapakoltak egy Teslát is, egyrészt mert a marketing nagyon fontos (főleg a gyártósorról érkező legújabb hírek miatt), másrészt azért, hogy legyen némi fogalmunk arról, hogy mekkora rakétáról is van szó – és ez még csak egy része, nem is az egész.

A BFR olyan rakéta, ami 37 Raptor hajtóművel lesz felszerelve (31 a toló rakétán, 6 pedig az űrjárműn), és a legendás Saturn V tolóerejének duplájára képes. A rakétát újrahasznosíthatónak tervezik, és ez lenne a SpaceX első olyan járműve, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy

a Földön messze túlmutató missziók legfontosabb része legyen.

A végső cél természetesen a Mars elérése, de a BFR-nek képesnek kell lennie arra is, hogy oda-vissza közlekedjen a Hold és a Föld között. A rakéta 150 tonna szállítására képes, ami pont az ötszöröse a Falcon Heavy kapacitásának. Elon Musk elképzelései persze finoman szólva is ambiciózusak (ne feledjük, a Falcon Heavy tesztjét eredetileg 2013-ra tervezték), ugyanakkor a milliárdostól simán kitelik, hogy 2019-re tényleg megoldja, hogy a BFR készen álljon az első fel- és leszállásra.

KONCEPCIÓN A KIBASZOTT NAGY RAKÉTA – Forrás: SpaceX

Ajánlott videó

Olvasói sztorik