Tudomány

Mini neandervölgyi agyakat növesztenének a kutatók

24.hu
24.hu

2018. 05. 14. 16:25

A kutatók a különös kísérlettel azt szeretnék kideríteni, hogy miben különbözött távoli rokonunk agya a miénktől.
Korábban a témában:

A vizsgálatot a Max Plank Evolúciós Antropológiai Intézet csapata vezeti majd – számol be az IFLScience. Az intézetben korábban szekvenáltak már neandervölgyi DNS-t, a következő cél pedig az, hogy a miniagyak segítségével felmérjék ősi rokonunk kognitív képességeit.

A kísérletben a szakértők genetikailag módosított emberi őssejteket akarnak felhasználni. A sejteket úgy szerkesztenék át, hogy azok az egyes gének neandervölgyi változatát tartalmazzák.

Az őssejtekből aztán apró agyakat, úgynevezett organoidokat fejlesztenének.

Bár egy-egy ilyen szervecske csupán lencsenagyságú, így is sokban segíthetne annak feltérképezésében, hogy mennyiben tér el a modern emberek és a neandervölgyiek agyműködése. Ehhez a csapat az organoidokban fejlődő idegsejteket fogja megfigyelni.

Az ősi emberféle kognitív képességeiről régóta folyik a szakmai vita. A kutatók sokáig úgy hitték, hogy a neandervölgyiek nem voltak valami dörzsöltek, az elmúlt bő egy évtized során azonban sorra kerültek elő azok a leletek, melyek a csoport intelligenciáját bizonyítják.

Nem a mi fajunk készítette az első barlangrajzokat
A barlangrajzok kora 20 ezer évvel megelőzi a homo sapiens európai megjelenését.

Mára a szakértők úgy vélik, hogy ősi rokonaink meglehetősen kreatívak és ügyesek voltak, ráadásul valamiféle vallással is rendelkezhettek.

Az új vizsgálat Svante Pääbo laboratóriumában zajlik majd – a szakértő 2009-ben részt vett az első neandervölgyi genom szekvenálásában. A kutatócsapat korábban kísérletezett már különböző állatokon neandervölgyi génekkel, de ez lesz az első alkalom, amikor emberi sejteket fognak tanulmányozni.

A szakértők bíznak benne, hogy az új kutatással jobban megérthetik, hogy miként látták az őskori emberfélék a világot.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.