Tudomány

Újabb problémák jelentkeztek a James Webb űrtávcső tesztelése során

A NASA űrteleszkópjának létrehozása eddig sem volt zökkenőmentes, egy független vizsgálat azonban újabb problémát tárt fel a tesztelés során.

A problémákat Greg Robinson, a James Webb űrtávcső programjának igazgatója ismertette egy május 3-án megrendezett amerikai űrkutatási találkozón – számol be a Space.com. A szakértő szerint a környezeti tesztelés során csavarok és alátétek váltak le az űreszközről.

A mérnökök a Northrop Grumman dél-kaliforniai létesítményén tesztelik a James Webb törzsét és nappajzsát. A műszereket múlt héten egyéb vizsgálatok céljával távolították el az űreszközről.

Jelenleg úgy gondoljuk, hogy az összes fém – csavarokról és alátétekről beszélünk – a nappajzs borításáról vált le

– nyilatkozta Robinson. A szakértő hozzátette, most azon dolgoznak, hogy felmérjék a hiba okát, és megtalálják a lehetséges megoldásokat. Robinson szerint a probléma nem jelent katasztrófát, ugyanakkor jó hírt sem.

A legújabb hibát a NASA által késő márciusban elrendelt független vizsgálat mutatta ki. A James Webb űrtávcső tesztelése során már korábban is azonosítottak problémákat.

Ismét késhet a James Webb űrtávcső indítása
Az űreszközt eredetileg 2007-ben bocsátották volna fel. Most úgy tűnik, hogy újabb csúszás várható.

A Tom Young, a Goddard Űrközpont igazgatója által vezetett felülvizsgálat előreláthatóan májusban ér véget. A végső jelentés ismertetése után Young egyéb elfoglaltságai miatt rövid szünet következik, a NASA így csak június végére fogja tájékoztatni az Egyesült Államok Kongresszusát a vizsgálat eredményeiről.

Az űrhivatal az új adatok tükrében pontosíthatja az űreszköz felbocsátásának dátumát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szerkezetet 2020 májusában fogják elindítani, Robinson pedig bízik benne, hogy tartani tudják magukat a tervhez. Igaz, a 2020-as indítás már így is két éves csúszást jelent az eredeti célhoz képest.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik