Tudomány

Üzenetet küldtek a NASA első mélyűri miniműholdjai

24.hu
24.hu

2018. 05. 07. 10:41

A NASA a hétvégén fogta az első CubeSat típusú mélyűri műholdjainak rádiójeleit. A mérnökök az elkövetkező időszakban több ellenőrzést is végre fognak hajtani az apró űreszközökön, mielőtt elindulnának mélyűri útjukra.
Korábban a témában:

A Mars Cube One (MarCO) két aktatáska-nagyságú műhold, amelyeket a NASA az InSight leszállóegységet követően indított el vasárnap – számol be a Phys.org. Az InSight a tervek szerint a Mars felszínén landol majd, hogy tanulmányozza a vörös bolygó belsejét.

A két MarCO a Marsig fogja követni az InSightot. A szakértők az űreszközök segítségével szeretnék felmérni a miniatűr műholdak technológiáját. A CubeSatokat úgy programozták, hogy napelemeik kibontása után több alkalommal is képesek legyenek visszajelzéseket küldeni.

A MarCO-A és a B is azt üzente: »Polo«. Ez annak a jele, hogy a kis műholdak élnek, és jól vannak

– nyilatkozta Andy Klesh, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a küldetés vezető mérnöke.

Ahhoz, hogy a két MarCO üzenetet küldhessen, rengeteg lépést kell maguktól végrehajtaniuk: elegendő energiát kell megtakarítaniuk a napelemek kibontásához, stabilizálniuk kell a helyzetüket, a Nap felé kell fordulniuk, és be kell kapcsolniuk a rádiójukat.

Az elkövetkező hetekben a szakértők több tesztet is elvégeznek. Ha a műholdak túlélik a sugárzást, és az elvárásnak megfelelően teljesítenek, elindulhatnak a Mars felé. Az égitesthez az InSight novemberi landolásakor érkezhetnek meg. A műholdak képesek lesznek fogni a leszállóegység jelét, amíg az végrehajtja a rendkívül rázós landolást. A leszállást a Mars Reconnaissance Orbiter szonda is közvetíti majd.

A CubeSatok olyan kockaszerű műholdak, melyeket eredetileg azért találtak fel, hogy a mérnökhallgatók létrehozásukkal gyakorolhassák a műholdak tervezését. Napjainkra a technológia fontos eszközzé vált az űrkutatásban.

A NASA a MarCO-missziót arra használja fel, hogy különböző kísérleti rendszereket teszteljen. A mérnökök rengeteg időt töltöttek azzal, hogy ellenállóvá tegyék a miniatűr műholdakat, és hogy képesek legyenek közvetíteni az InSight leszállását. A valódi cél azonban az, hogy kiderítsék, miként alkalmazhatnák a CubeSat technológiát a mélyűri küldetések során.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.