Tudomány

Látványos felvétellel ünnepli a NASA a Hubble születésnapját

Ma 28 éve, hogy felbocsátották a NASA űrteleszkópját, a Hubble űrtávcsőt. A NASA az űreszköz egyik lenyűgöző felvételével ünnepli meg az évfordulót.

A Hubble 1990. április 24-én indult útjának, és a kezdeti nehézségek ellenére végül rendkívül sikeressé vált. Az űreszköz nagyjából 163 500-szor kerülte meg a Földet, több mint egymillió képet készített az űr különböző objektumairól, 153 terabyte adatot gyűjtött, és mintegy 15 500 tanulmány elkészítésében segített.

A teleszkóp nemrég közzétett képén a Lagúna-köd látható – írja az IFLScience. A Földtől mintegy 4 000 fényévre fekvő csillagközi gázfelhő megközelítőleg 55 fényév széles. Az objektum olyan fényes, hogy akár egy távcsővel is meg lehet figyelni az éjszakai égbolton, a részletekért azonban érdemes a Hubble felvételét is megtekinteni.

A kép középpontjában egy igen aktív csillag, a Herschel 36 látható. A fiatal égitest 200 000-szer fényesebb, 32-szer nagyobb tömegű és nyolcszor forróbb a Napnál. Az objektumból származó UV-sugárzás és napszél olyan erősek, hogy teljesen átrendezik a közelben elhelyezkedő gáz- és portömegeket.

A köd lagúnaszerűen elhelyezkedő sávjai után kapta a nevét.

A Herschel 36 aktivitásának hatására alakultak ki a ködben azok a lyukak, melyeken keresztül megcsodálható az objektum belseje. A Lagúna-ködben a forró por és gáz kiváló környezetet biztosít az új csillagok születésének.

Kép: NASA/ESA/STScI

A látványos kép remek módszer az évforduló megünneplésére. Bár a Hubble már 28 éves, egyelőre nem tűnik úgy, hogy missziója a közeljövőben véget érne. A becslések alapján az űrtávcső csak a 2030-as években fog visszazuhanni a Föld légkörébe, ahol meg is semmisül majd.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik