Tudomány az élet nagy kérdései

Miért sötétedik be a gyerekek szőke haja?

Sok szőke gyermeknél megfigyelhető, hogy hajuk az évek múlásával egyre sötétebbé válik. A kutatók csak részben tudják, hogy milyen folyamatok is állnak a jelenség mögött.

Az ember hajszínét a sötét színű természetes pigmentek, azaz a melaninok határozzák meg: az eumelanin fekete és barna, a feomelanin pedig a vöröses színeket adja.

Az egyes melaninok hajban előforduló mennyisége szabja meg, hogy az ember milyen hajszínnel is rendelkezik. A kis mennyiségű fekete eumelanin például önmagában ősz hajat eredményez, a barna eumelanin és a feomelanin kombinációja viszont vörös színt alakít ki.

A melaninok pontos koncentrációját a gének írják elő,

a hajszínt befolyásoló gének kifejeződése azonban nem marad stabil az emberi élet során.

Többek közt ez áll az őszülés folyamatának hátterében is.

A génkifejeződés alakulásának hatása már fiatal korban is megfigyelhető. A sötétebb hajú gyermekek hajszíne általában nem változik sokat az évek során, bizonyos világosabb hajú gyermekek, például a hirtelenszőkék, az eperszőkék vagy a vörösek már tizedik születésnapjuk előtt elkezdhetnek bebarnulni.

Az átalakulás oka az eumelanin szintjének csökkenése. Azt viszont, hogy a génkifejeződés miért is változik meg, illetve hogy milyen fehérjék írják át a génkifejeződést, nem tudják még a kutatók.

Lehetséges, hogy a jelenség hátterében azok a hormonok állnak, melyek a fejlődés bizonyos szakaszán szabadulnak fel.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik