Tudomány

Nagy bejelentésre készül a NASA

Az amerikai űrhivatal szerdán tartja meg sajtótájékoztatóját. Az eseményen egy új technológia teszteredményeit fogják bemutatni.

A NASA magyar idő szerint május 2-án hajnali 3:15-kor tartja meg sajtótájékoztatóját a clevelandi Glenn Kutatóközponton. A szakértők egy új nukleáris reaktorrendszert fognak ismertetni, melyet a jövő űrmissziói során használhatnak majd – írja az IFLScience.

A Kilopower nevű berendezést egy 15 millió dolláros projekt keretein belül tesztelték. A vizsgálatok a közelmúltban értek véget, az eredményeket pedig szerdán ismertetik.

A Kilopower biztonságos, hatékony és bőséges energiát tud biztosítani a jövőbeli robotizált és emberi űrmissziók számára a Holdon, a Marson és az azokon túli helyeken

– áll a NASA közleményében. Az űrhivatal szerint a teszteket 2017 novembere és 2018 márciusa között folytatták le egy nevadai helyszínen.

A Kilopower egy maghasadásos (fissziós) reaktor, amely lehetővé teheti, hogy űrhajósokat küldjünk idegen égitestekre. Az eszköz az urán maghasadása során keletkezett hőenergiát hasznosítja egy Stirling-motorban.

A Kilopower prototípusa (kép: NASA Glenn Research Center)

Az elmúlt hónapokban a NASA csapata a berendezés egyik prototípusát, a KRUSTY-t (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) vizsgálta. A szakértők a szerkezetet 800 Celsius-fokon futtatták, így elég hő termelődött egy kilowatt energia létrehozásához.

A teszteket azért hajtották végre, hogy kiderítsék, használható-e a prototípus. Az 1960-as évek óta ez volt az első alkalom, amikor a NASA űrkutatási céllal vizsgált egy fissziós reaktort. Ha a rendszer az elvárásoknak megfelelően üzemel, úgy komoly előrelépéseket biztosíthat az űr feltérképezésében.

Az egyik fontos áttörés az, hogy a berendezés segítségével költséghatékonyabban küldhetnek szondákat mélyűri missziókra. Sőt, a reaktor egy jövőbeli marsi kolóniát is elláthat majd energiával.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik