Tudomány

Papírkosár-méretű atomreaktorokkal oldanák meg az áramellátást a Marson

Gász Csilla
Gász Csilla

2018. 02. 19. 07:32

A Kilopower-projekt olyan kicsi, papírkosár-méretű atomreaktorokkal oldaná meg a marsi áramellátást, amelyekből akár öt darab képes lenne egy marsi kolónia áramigényét kielégíteni. Mi több, a szerkezetek alapját képező technológia segítségével akár a Plútón túlra is eljuthatunk.

A Mars energiaellátás szempontjából nagyon nehézkes környezettel rendelkezik: sokkal kevesebb napsütés éri, mint a Földet vagy a Holdat, éjszaka nagyon hideg, és hetekig, sőt, hónapokig eltartó homokviharok is felbukkannak rajta.

Ezért nagyon nehéz olyan energiaellátó eszközt fejleszteni, amely képes ezen körülmények között hatékonyan és biztonságosan működni. Márpedig ahhoz, hogy egy marsi kolónia életképes legyen a vörös bolygó felszínén, az áramellátást azért minél hamarabb meg kellene oldani.

Most, úgy tűnik, a Mars-puzzle egy újabb darabja állhat össze: a Kilopower-projekt használható megoldást nyújthat az energiaproblémákra.

Forrás: NASA

A Kilopowert a NASA és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma közösen fejleszti, és jelenleg ez az egyik legjobb megoldás a marsi (és űrbéli) energiaellátásra.

A projekt során olyan reaktorokat hoznak létre, amelyek az urán atommagjának hasadásával nyernek energiát. Ha szigorú tesztelések után felküldik őket a világűrbe, akkor ezek lesznek az első maghasadásos reaktorok Földön kívül az 1960-as évek óta.

Jelenleg a legtöbb NASA-eszközben olyan energiaellátó technológia van, amely a plutónium természetes bomlása során keletkező hőt alakítja át árammá. Csakhogy ahhoz, hogy egy nagyobb marsi kolóniát vagy egy csillagközi utazást energiával lássunk el, ez édeskevés, a plutóniumból pedig nincsen olyan mennyiségünk, ami képes lenne ekkora árammennyiséget biztosítani.

A Kilopower kutatói ezért is hagyatkoznak az uránra, amellyel sokkal több áramot nyerhetnek, mint a plutóniummal.

A Kilopower reaktorai két méretben készülnének, az egyik 1 kilowattnyi (1000 wattnyi) áramot tud termelni, a másik pedig 10 kilowattnyit (10 000 watt).

A NASA-nak ez túl sok: hiszen a New Horizons például maximum 240 watt áramot használ, a Curiosity pedig 120 wattot. Ehhez képest a tízezer watt tényleg nagyon soknak tűnhet, de ha arra gondolunk, hogy egy egész marsi kolónia energiaellátására szükségünk lesz, már sokkal reálisabb a dolog.

Összehasonlításképp: egy földi háztartás átlagos energiafogyasztása körülbelül 3500 kWh egy év alatt, vagyis a nagyobb reaktor 25 háztartást tudna kiszolgálni egy évre.

Üzemanyagra és élettérre kéne az áram

A Marson két célból kell áramot termelni:

  • az egyik természetesen az űrhajósok kolóniájának energiaellátása, hiszen áram kell az oxigén kinyeréséhez, a víztisztításhoz vagy a hulladék-újrahasznosításhoz is.
  • a második cél az, hogy képesek legyünk folyékony oxigént és üzemanyagot termelni, hogy legyen mivel hazajönni a Földre, ha már egyszer eljutottunk a vörös bolygóig.
Forrás: NASA

A Kilopower minimális mennyiségű részegységből áll, hatékony és biztonságos – a többi alternatívához képest legalább is biztosan. Ahhoz, hogy egy tervezett nagyságú kolóniát el tudjon látni árammal, a nagyobb modellből lesz szükség nagyjából öt darabra, ezek segítségével már üzemanyagot is elő lehetne állítani.

A gyártók szerint az a nagy előnye, hogy kicsi: így kisebb a balesetveszély, mint egy óriási atomreaktor esetében. Ráadásul a kilövés is kevésbé lesz veszélyes, hiszen az urán hasadatlan állapotában nem jelent túl nagy problémát az egészségre, egy félresikerült fellövés esetén is minimális sugárzás kerülne a levegőbe.

A modelleket nemsokára egy nevadai sivatagban fogják tesztelni, itt megfigyelik, hogy mennyire veszélytelen a technológia, milyen hőmérsékletet bír ki, és mi történik, ha valami meghibásodik a működése során. Ezután egy sor szigorú NASA-tesztnek is alávetik, de a kutatók őszintén azt remélik, hogy ezek az eszközök fogják ellátni energiával a jövő marslakóit – később pedig a csillagközi űrutazásban is szerepet játszhatnak majd.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.