Tudomány az élet nagy kérdései

Hogyan alakul ki glória az árnyékunk feje felett?

Napsütésben, zöld pázsit előtt sétálva néha megfigyelhető egy különös, glóriaszerű fénysáv az ember fejárnyéka körül. A jelenség létrejöttéhez megfelelő körülményekre van szükség.

Az optikai is jelenségre több kifejezés van, magyarul a leggyakrabban dicsfényként, esetleg német megfelelőjével, a heiligenschein szóval utalnak rá. A jelenség általában akkor tűnik fel, amikor a Nap alacsonyan áll, és a megfigyelő árnyéka egyedi optikai tulajdonságokkal rendelkező felületre esik.

Ilyen felület lehet a nedves pázsit.

A fűszálakon található gömbölyű harmatcseppek ugyanis képesek lencseként viselkedni. A cseppek összegyűjtik a napsugarakat, és a mögöttük található szálakra fókuszálják azokat, ahonnan a fény egyenesen az árnyékoló szemébe verődik vissza.

Mivel a dicsfény megfigyeléséhez arra van szükség, hogy a napsugarak épp a szemlélődő háta felől érkezzenek, csak saját fejárnyékunknál fedezhetjük fel a jelenséget. Ha az ember fényképezőgépét kicsit eltartja, hogy lefotózza árnyékát, a képen a dicsfény már a készülék – azaz a „megfigyelő” – árnyéka körül fog feltűnni.

A fénygyűrű kialakulásában még egy tényező játszik szerepet: az oppozíciós hatás, más néven az ellenfény. Ez szintén alacsony napállásnál alakul ki, amikor a megfigyelő szemszögéből, a fej árnyéka körül az objektumok – például a fűszálak – kitakarják saját árnyékukat. Ettől a régiótól távolodva azonban az árnyékok már láthatóvá válnak, sőt, egyre hosszabbra nyúlnak. Így a fej vagy az eltartott fényképezőgép árnyéka körül egy árnyéktalan terület lesz látható.

A dicsfény jelenség egyébként nemcsak a vizes füvön, hanem egyéb felületeken is feltűnhet. Az Apollo-11 missziója során például több olyan képet is készítettek az asztronauták, melyeken halványan ugyan, de dicsfény figyelhető meg a sisakárnyékok körül. Ezeket a fénygyűrűket a holdtalajban lévő apró kristályok, illetve a felszín szemcséinek toronyszerű összetapadása hozta létre.

Neil Armstrong árnyéka a Hold felszínén (kép: NASA)

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Flickr/Doug Waldron)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik