Tudomány bbc history
Hungarian-British conductor Geor Solti, 1991 / Il direttore d'orchestra Georg Solti, 1991 - ©Marcello Mencarini/Leemage

A brit büdzsé egyik fő bevételi forrása volt: a tea

BBC History
BBC History

2018. 04. 28. 08:35

Az 1763-ban lezárult hétéves háborút tulajdonképpen teljes joggal titulálta Churchill később az első világháborúnak. A több kontinensen zajló ádáz küzdelem Európában nagyjából döntetlenre végződött ugyan, a világ többi táján viszont a Brit Birodalom egyértelmű sikereit hozta:

  • a britek kiszorították a franciákat Észak-Amerikából,
  • megerősítették vezető szerepüket India gyarmatosításában, illetve
  • gyakorlatilag megsemmisítették a francia flottát.

A háború pénzügyi terhei viszont ennek ellenére is súlyosak voltak, III. György kincstára pedig olyannyira kiürült, hogy egyenesen az államcsőd veszélyével kellett szembenéznie.

A király és kormánya úgy gondolkodhatott, hogy miután a birodalom pénzt és vért nem kímélve megvédte gyarmatait, most azokon a sor, hogy a „számla” egy részét megfizessék. Mindenesetre a békét követő években több olyan törvényt is elfogadtak, amely a tengeren túli kolóniákra vetett ki újabb terheket, különösen a virágzó Észak-Amerikából származó bevételeket igyekeztek növelni .

Így született 1765-ben a Stamp Act, amely illetéket vetett ki az amerikai gyarmaton megjelenő kiadványokra és sajtótermékekre, majd 1767-ben a Towshend-törvények, amelyek több árucikkre, köztük az Észak-Amerikában is óriási népszerűségnek örvendő teára is különadókat vetettek ki. Noha az illetéktörvényt a felháborodás miatt már egy évvel később visszavonták, és a többi adó közül is megszűnt néhány, a teára vonatkozó rendelkezés azonban érvényben maradt.

A teából származott a fő bevétel

Az ügy nemcsak az angol hagyományokat még őrző telepesek tea iránti különleges vonzalma miatt volt fontos, a teából származó hatalmas bevételek jelentették a brit államkincstár egyik fontos jövedelmi forrását, az Indiát tulajdonképpen koncesszióban gyarmatosító, ekkoriban szintén súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő Brit Kelet-indiai Társaságnak pedig a léte múlt a tea kereskedelmén.

Tovább bonyolította a helyzetet, és drágította a teát, hogy a törvények értelmében a Kelet-indiai Társaság nem szállíthatott közvetlenül teát az Újvilágba, hanem kötelező volt áruját londoni árveréseken értékesíteni. Amerikába innen erre specializálódott kereskedők szállították tovább, persze a maguk hasznát is lefölözve az üzleten.

Nem csoda, hogy a kettős teher miatt rendkívül drága tea észak-amerikai kereskedelmében mások, főként holland csempészek is meglátták a lehetőséget. Ők ugyan gyengébb minőségű, ám jóval olcsóbb árut szállítottak a piacra, méghozzá óriási sikerrel: az 1770-es évek elején a hollandok már közel kétszerannyi teát szállítottak az amerikai telepeseknek, mint a brit kereskedők.

Erre már a brit kormány is reagálni kényszerült, és 1773. április 27-én meg is szavazta a parlament a Tea Actet, azaz a teatörvényt, amelynek fő rendelkezése az volt, hogy ezután engedélyezte a Kelet-indiai Társaságnak, hogy áruját közvetlenül szállítsa Amerikába. A terv az volt, hogy egy csapással két problémát is megoldjanak, a közvetítők kiiktatásával olcsóbbá vált tea kiszorítaná a piacról a csempészárut, miközben növelné a Társaság bevételeit – ráadásul a Towshend-adó fenntartásával az államkincstár sem járna rosszabbul, mint korábban.

A valóság kicsit másképpen alakult. Ugyan a legális úton érkezett tea valóban olcsóbb lett, viszont mind a holland tea „terítésével”, mind a korábban a teát Nagy-Britanniából Észak-Amerikába szállításával foglalkozó kereskedő megélhetése is veszélybe került. Ráadásul a vásárlók sem voltak elégedettek, hiszen az igazságtalannak tartott különadó fenntartásával még mindig jóval drágábban juthattak csak teához, mint anyaországi társaik.

Guerre d'independance des Etats Unis : revolte des colons americains (d'origine de Grande Bretagne) contre les taxes imposees par le Parlement anglais sur le the et autres denrees. Ils se deguisent en indiens et jettent a la mer, apres s'etre introduit sur les navires de commerce, les cargaisons de the. Il s'agit des "Boston tea party" (partie de The de Boston) qui eurent lieu en 1773 Boston tea party : The Boston Tea Party, December 16th, 1773 ; colonists disguised as Mohawk Indians destroy chests of tea on ships in Boston Harbour as a protest against import duty tax -  engraving from "L'histoire de France racontee a mes petits-enfants" - par  Francois Guizot - 1872-1876 ©Bianchetti/Leemage
Bostoni teadélután Kép: Leemage

Sokan ezért dacból ezután is ragaszkodtak az immár drágább és rosszabb, de az ellenállást jelképező holland teához, a Kelet-indiai Társaság szállítmányainak bojkottjára pedig a telepesek jó részét egységfrontba tömörítő mozgalom alakult ki. A Társaság hajóit több kikötőből visszafordították vagy megtagadták rakományuk kipakolását, az is előfordult, hogy a tealeveleket egyszerűen hagyták megrohadni a molókon. A legfeszültebb helyzet a bostoni kikötőben alakult ki, ahol a – teakereskedelemből egyébként személyes hasznot is húzó – kormányzó nem volt hajlandó a Társaság három, teával megrakott hajóját visszaküldeni az óceán túlpartjára, a helyiek viszont nem voltak hajlandók az árujukat amerikai földre engedni.

Az események csúcspontja a jól ismert „bostoni teadélután” lett, a hajókra vonatkozó Towshend-adó megfizetésének határideje előtt, 1773. december 16-án néhány amerikai indiánnak öltözve rohanta meg a Társaság három hajóját és a teakészletet a kikötő vizébe szórta. A brit válasz sem késett: az úgynevezett „kényszerítő intézkedések” lezárták például a bostoni kikötőt, de a tüzet ekkorra már csak szítani lehetett, a függetlenségi háború kirobbanásával aztán a britek nemcsak a teából származó adóbevételt, de észak-amerikai gyarmataik nagyobb részét is elvesztették.

Kiemelt fotó: Marcello Mencarini/Leemage 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.