Tudomány

Új magyar matematikai díjat adtak át

Először osztották ki a 2017-ben alapított Gács András-díjat. Az elismerést elsőként egy szegedi és egy budapesti matematikus kapta meg.

A díjat 2017-ben azért alapította a Gács család, hogy az elismeréssel jutalmazzák az egyetemi matematikatanításban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal oktatókat. A díj névadója, Gács András (1969-2009) matematikus kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott a hallgatókra.

Gács Anna, Gács András húga az ELTE dísztermében megrendezett átadón a család nevében azt mondta, olyan díjat szeretnének évről évre átadni, amely azt is felidézi, hogy miként emlékeznek rokonai, barátai és kollégái Gács Andrásra.

Sokat beszélgettünk arról, pontosan mit is szeretnénk díjazni: a talán legjobban mérhető tudományos teljesítményt, a nehezebben mérhető, de mégis jól látható tanári munkát, vagy azt a megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan szellemi örömöt, amivel András olyan sokféle terület felé fordult? Végül arra jutottunk, hogy jó volna, ha a díj mindezt tükrözné: ha a kuratórium a tudományos eredmények mellett a jelöltek oktatói kvalitásait is figyelembe venné, és a díj kiegészítőjeként adott apró ajándékok – színházjegyek, társasjátékok, uszodabérletek vagy gólyalábak – pedig jeleznék az érdeklődésnek, a szellemi és érzelmi inspirációnak azokat a forrásait, amelyek a kiváló szakembereket hasonlíthatatlan személyiségekké teszik

– mondta Gács Anna.

Kép: Gács András-díj

Az elsimerést elsőként Röst Gergely, a szegedi SZTE TTIK Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa, valamint Zábrádi Gergely, az ELTE TTK Matematikai Intézet, Algebra és Számelmélet tanszékének adjunktusa vehették át.

Az oktatók a díszoklevél és a tárgyjutalmak mellett 150-150 ezer forintos díjazásban is részesültek.

 

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik