Élet-Stílus

Ezen a szimpla matekpéldán pörög a fél internet

24.hu
24.hu

2018. 02. 21. 08:46

Több száz megoldás érkezett egy olvasói posztban feltett találós kérdésre a Mumsnet című, szülőket tömörítő közösségi oldalon – írja a Business Insider.

A feladvány így szól:

Egy férfi vett egy lovat 60 dollárért, majd ugyanazt a lovat eladta 70 dollárért. Nem sokkal később azonban ismét szüksége volt a lóra, ezért visszavásárolta 80 dollárért, de végül mégiscsak eladta, 90 dollárért.

A végére mennyit bukott vagy keresett a férfi az üzleteken? Vagy éppen kijött nullára?

A poszt alatti hozzászólásokban táborokra oszlottak azok, akik szerint 10, azok, akik szerint 20, azok, akik szerint 30 dollár a profit, de sokan voltak azok is, akik szerint nullszaldós volt a buli, mint a Sziget-fesztiválok. A helyes megoldást a cikk végén áruljuk el.

Sokkal nagyobb fejtörést okoz az a példa, ami január végén terjedt el, egy ötödik osztályos, kínai gyerekeknek szánt matekdolgozatból.

Ha egy hajó 26 bárányt, és 10 kecskét szállít, akkor hány éves a kapitány?

Rossz viccnek tűnik, ugye? Pedig nem az. Miután a kérdés kínai és angol nyelven is elterjedt a közösségi portálokon, többféle lehetséges megoldás is született. A legmeggyőzőbb így hangzik: „az állatok átlagsúlyát figyelembe véve a 26 bárány és a 10 kecske összesen 7700 kiló súlyú. Kínában 5000 kiló súlyú rakomány szállításához legalább öt éve kell hajós jogosítvánnyal rendelkezni, amit az ember 23 éves korában szerezhet meg leghamarabb, vagyis a kapitány minimum 28 éves.

Miután a feladvány bejárta az egész internetet, megszólalt a dolgozatot írató iskola vezetése is. Azt állították, ennek a feladatnak, természetesen nincs egyetlen helyes megoldása. Arra való, hogy az élet dolgainak megkérdőjelezésére tanítsa a gyerekeket, illetve kreatív gondolkodásra, függetlenségre ösztönözzön.

Az eredeti, lovas példa helyes megoldása pedig így néz ki: -60 + 70 – 80 + 90 = 20

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.