Élet-Stílus

Ezen a szimpla matekpéldán pörög a fél internet

Több száz megoldás érkezett egy olvasói posztban feltett találós kérdésre a Mumsnet című, szülőket tömörítő közösségi oldalon – írja a Business Insider.

A feladvány így szól:

Egy férfi vett egy lovat 60 dollárért, majd ugyanazt a lovat eladta 70 dollárért. Nem sokkal később azonban ismét szüksége volt a lóra, ezért visszavásárolta 80 dollárért, de végül mégiscsak eladta, 90 dollárért.

A végére mennyit bukott vagy keresett a férfi az üzleteken? Vagy éppen kijött nullára?

A poszt alatti hozzászólásokban táborokra oszlottak azok, akik szerint 10, azok, akik szerint 20, azok, akik szerint 30 dollár a profit, de sokan voltak azok is, akik szerint nullszaldós volt a buli, mint a Sziget-fesztiválok. A helyes megoldást a cikk végén áruljuk el.

Sokkal nagyobb fejtörést okoz az a példa, ami január végén terjedt el, egy ötödik osztályos, kínai gyerekeknek szánt matekdolgozatból.

Ha egy hajó 26 bárányt, és 10 kecskét szállít, akkor hány éves a kapitány?

Rossz viccnek tűnik, ugye? Pedig nem az. Miután a kérdés kínai és angol nyelven is elterjedt a közösségi portálokon, többféle lehetséges megoldás is született. A legmeggyőzőbb így hangzik: „az állatok átlagsúlyát figyelembe véve a 26 bárány és a 10 kecske összesen 7700 kiló súlyú. Kínában 5000 kiló súlyú rakomány szállításához legalább öt éve kell hajós jogosítvánnyal rendelkezni, amit az ember 23 éves korában szerezhet meg leghamarabb, vagyis a kapitány minimum 28 éves.

Miután a feladvány bejárta az egész internetet, megszólalt a dolgozatot írató iskola vezetése is. Azt állították, ennek a feladatnak, természetesen nincs egyetlen helyes megoldása. Arra való, hogy az élet dolgainak megkérdőjelezésére tanítsa a gyerekeket, illetve kreatív gondolkodásra, függetlenségre ösztönözzön.

Az eredeti, lovas példa helyes megoldása pedig így néz ki: -60 + 70 – 80 + 90 = 20

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik