Tudomány

A véltnél korábban vált a kutya az ember legjobb barátjává

A kutatók számára nem könnyű feladat annak megállapítása, hogy pontosan mikor kezdett el az emberiség a kutyákkal élni. A bizonyítékok azt sugallják, hogy már 30 000 évvel ezelőtt megindult az állatok háziasítása, de hogy pontosan milyen kapcsolatban is álltak őseink ekkor az élőlényekkel, az igen vitatott. Egy új kutatás most azt igazolja, hogy az emberek és állatok közti barátság már 14 200 éve kialakult.

1914-ben a Bonnhoz tartozó Oberkassel közelében egy kőfejtben a régészek egy ősi sírt azonosítottak. A 14 200 éves nyughely egy 40-es éveiben meghalt férfi, egy 20-as éveiben meghalt nő és két kutya maradványait őrizte.

A sír a legkorábbi ismert nyughely, melyben együtt temettek el embereket és kutyákat.

A bonn-oberkasseli állatok gazdái vadászó-gyűjtögetők voltak. A szakértők azt feltételezik, hogy a népcsoport tagjai a vándorló rénszarvas- és mamutcsordákat követték, a zsákmányok felkutatásában pedig nagy segítségükre voltak a kutyák.

Sok régész úgy véli, hogy az ember és a kutya korai kapcsolata csak a haszonelvűségen alapult. Az egyik bonn-oberkasseli lelet vizsgálata viszont egészen másról árulkodik.

Luc Janssens, a Leideni Egyetem doktorandusza a közelmúltban alaposabban is elemezte a fiatalabb korában elpusztult állat maradványait. A szakértő a Journal of Archaeological Science folyóiratban ismertette kutatása eredményeit.

A szakértő a kutya fogait tanulmányozva arra jutott, hogy a kölyök egy igen súlyos betegségben, szopornyicában szenvedett, melyet a morbillivírus okoz. Az élőlényt 19-23 hetes korában fertőzhette meg a kórokozó, de még további 8 héten át életben maradt. Ez meglepő, ugyanis megfelelő gondoskodás nélkül a súlyos szopornyicában szenvedő állatok 3 hét alatt bizonyosan elpusztulnak.

Kép: Pütz Martin, Jürgen Vogel, Ralf Schmitz (LVR-LandesMuseum Bonn)

Betegsége során a vizsgált kutyánál a tünetek legalább háromszor jelentkeztek igen súlyosan.

Az első fertőzés a legtöbb vadon élő kutya számára halálos lett volna

– mondta Janssens. A szakértő hozzátette, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy az élőlény megfelelő emberi segítség nélkül maradt életben ilyen sokáig.

Mivel betegsége alatt az állat egészen biztosan nem tudta segíteni gazdáit a vadászatban, ezért meglepő, hogy az emberek mégis gondoskodtak róla. Janssens és csapata szerint a maradvány annak bizonyítéka, hogy már igen korán kialakult a kötődés az emberek és kutyák között.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik