Tudomány

Titokzatos kőkori eszközökre bukkantak Indiában

Régészek egy csoportja meglepően korai kőeszközöket azonosított India délkeleti részén. A nagyjából 7 000 kőtárgy felfedezése rengeteg kérdést vet fel.

Az Indiából előkerült kőeszközök arról árulkodnak, hogy a korai emberek már mintegy 385 000 éve megérkezett Ázsiába – számol be az IFLScience.

A délkelet-indiai Attirampakkamnál 1863 óta folytatnak ásatásokat. A Sharma Centre for Heritage Education régészei 1999-ben kezdték el feltárni a lelőhelyet, a területen pedig számtalan kőeszközt találtak. A csapat lumineszcens kormeghatározási módszerrel elemezte a tárgyakat. A technikával azt mérik fel, hogy a leletek felszínén található kristályokat mikor érte utoljára fény.

A legmélyebbről, mintegy 4 méterrel a felszín alól előkerült eszközök az acheuli-ipar egyediségeivel rendelkeznek. Egy réteggel feljebb már fejlettebb, levallois-i technikával létrehozott leletekre bukkantak. Az efféle tárgyak jellemzően a középső kőkorszakban készültek.

Az új felfedezést megelőzően a legkorábbi Indiában azonosított középső kőkorszaki eszközök 140 000 – 46 000 évesek voltak.

További érdekesség, hogy a lelőhely legfelső, nagyjából 73 000 éves rétegében nem bukkantak újabb kőtárgyakra. Ez arra utal, hogy a terület idővel elnéptelenedett.

Mivel a környéken nem fedeztek fel emberi maradványokat, a kutatók nem tudták megállapítani, hogy milyen típusú homininák hozták létre a tárgyakat. Nem túl valószínű, hogy az érintett faj a Homo sapiens volt, hiszen mai tudásunk szerint felmenőink csak mintegy 300 000 éve jelentek meg, és csupán 200 000 éve hagyták el Afrikát.

Másként alakult a kőkorszak

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók azt írják, felfedezésük azt sugallja, hogy az acheuli-ipar időszaka a véltnél korábban ért véget, a középső kőkorszak pedig hamarabb kezdődött el. Az sem lehetetlen, hogy az ősi emberek több hullámban hagyták el Afrikát.

A csapat szerint eredményeik arról is árulkodnak, hogy a korszakban a technológiai tudás terjedt, az egyes csoportok közt tehát globális interakció volt.

Az eszközkészítési módszerek közti váltás sokat elárul az emberek mozgásáról és a populációk közti kapcsolatokról. Az attirampakkami fejlettebb leletek azt mutatják, hogy a mai India területén nagyjából akkor jelentkezett egy viselkedésbeli átalakulás, amikor Afrikában és Európában is.

Ez azt jelenti, hogy a kőkori nagy váltások kevésbé függtek az Afrikából történő kivándorlástól, mint eddig hitték.

Az ősi mozgások és települések feltérképezése kiemelten fontos az embereket is magába foglaló nemzetség, a Hominini fejlődésének megértéséhez. India elhelyezkedése miatt kiemelten fontos terület, igaz, jelenleg meglehetősen kevés feltárás folyik az országban.

(Kiemelt kép: Sharma Centre for Heritage Education, India)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik