Tudomány

Felvétel készült az elszabadult kínai űrállomásról

A 2016-ban irányíthatatlanná vált Tienkung-1 (azaz „Mennyei Palota") a legújabb előrejelzések szerint március 30. és április 2. között fog belépni a Föld atmoszférájába. A szerkezet ekkor széthullik majd, egyes darabjai viszont a felszínt is elérhetik.

Az ESA (Európai Űrügynökség) már régóta követi a Tienkung-1 zuhanásának folyamatát az IADC-vel (Inter Agency Space Debris Coordination Committee) együtt – írja a Phys.org.

Az IADC 13 űrügynöksége és szervezete arra használja fel a kínai űrállomás esését, hogy végrehajtsa az űrszemetek visszahullására vonatkozó előrejelzések éves tesztjét. A kampány során az egyes tagok egyesített erővel adnak becsléseket a Tienkung-1 lezuhanásának időpontjára, emellett pedig a nyomkövető rendszerek adatait is összevetik.

Hamarosan a Földre hullik a Mennyei Palota
Az előrejelzések szerint az űrállomás március 30. és április 6. között fog becsapódni.

Az alábbi videót a németországi Fraunhofer-Institut für Hochfrequenzphysik und Radartechnik radarrendszerének felvételei alapján készítették el. A megfigyelés időpontjában az űreszköz megközelítőleg 270 kilométerre járt a felszíntől.

A Tienkung-1 12 méter hosszú, 3,3 méter átmérőjű és 8,5 tonnás. A szerkezetet 2011-ben bocsátotta fel Kína. Az űreszközt azért indították el, hogy segítségével kipróbálják azokat a technológiákat, melyek egy nagyobb űrállomás megalkotásához szükségesek. A szerkezet 2016-ban vált irányíthatatlanná.

A Mennyei Palota jelenleg nagyjából 200 kilométerre jár a földfelszíntől.

A becslések alapján március 31. és április 2. között fog belépni a légkörbe, nagy része pedig el is ég majd.

A légköri körülmények változékonysága megnehezíti, hogy a tudósok megjósolják a lezuhanás pontos helyét és dátumát. Annyi bizonyos, hogy a Tienkung-1 az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térség felett fog belépni az atmoszférába, Magyarország így nincs a veszélyeztetett országok között.

Bár az űrállomásról 1,5-3,5 tonnányi törmelék válhat le, a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy bárkit is eltalálnának a lehulló darabok.

(Kiemelt kép: Fraunhofer FHR)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik