Tudomány
3D rendering of an asteroid

Itt a NASA terve a veszélyes aszteroidák kiiktatására

24.hu
24.hu

2018. 03. 13. 11:01

Amerikai kutatók és mérnökök olyan módszereket dolgoztak ki az Egyesült Államok számára, melyekkel semlegesíthetik a Földet fenyegető aszteroidákat.
Korábban a témában:

A szakértők két, nem túl elegáns, de remélhetőleg hatékony módszerrel álltak elő – számol be az IFLScience. Amennyiben kellően korán észlelnék a közelgő aszteroidát, úgy űrszondák segítéségével téríthetnék el az objektumot. A másik stratégia lényege a hollywoodi filmekből jól ismert nukleáris fegyverrel történő megsemmisítés.

A csapat az Acta Astronautica folyóiratban mutatta be elképzeléseit. A szakértők az eltérítésre alkalmas űreszköz, a Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (HAMMER) koncepcióját is vázolták. Az elképzeléseket a következő hónapban részletesebben is tárgyalják majd egy japán konferencián.

A HAMMER terve a NASA egyik jelenlegi űrszondáját, az OSIRIS-RExet veszi alapul. Az űreszközt a Bennu aszteroida vizsgálatára tervezték. Az objektum a számítások alapján 2135-ben fogja megközelíteni bolygónkat, ekkor 1:2700 eséllyel csapódhat a Földbe.

A szakértők szerint egy-egy aszteroidaterelő szerkezet előállítása 800 millió dollárba kerül majd.

A NASA költségvetése egyelőre nem áll készen egy ilyen drága flotta létrehozására.

Az OSIRIS-REx a Bennu felszínén (kép: NASA/Goddard Space Flight Center)

Bár a számítások azt mutatják, hogy a Bennu 100 év múlva akár a Földdel is találkozhat, azt egyelőre nem tudni, hogy mely területen ütközhetne bolygónknak. Ennek oka az, hogy az aszteroida haladását számtalan olyan tényező befolyásolja, melyekkel nehéz kalkulálni.

A pontos pálya meghatározása pedig kulcsfontosságú lenne: ha a szükséges információk hiányában módosítanánk az objektum mozgását, azt kockáztatnánk, hogy még veszélyesebb pályára tereljük.

Az is elképzelhető, hogy a fenyegető aszteroidát túl későn azonosítják, ebben az esetben pedig az eltereléssel eleve felesleges lenne kísérletezni.

Ilyen helyzetben egyetlen megoldás maradna: egy nukleáris fegyver bevetése.

A szakértők úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok rendelkezik olyan fegyverrel, amely kellően erős egy aszteroida megsemmisítéséhez. A fegyver használata természetesen a legvégső megoldás lenne.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.