Tudomány
Night view of Leningrad Nuclear Plant on the coast of Baltic Sea

Hálózatra kapcsolták Paks II. referenciablokkját

24.hu
24.hu

2018. 03. 13. 09:29

Rákapcsolták Oroszországban a villamosenergia-rendszerre a Szentpétervár közelében fekvő erőmű második kiépítésének (Leningrád II.) új blokkját. Az egység érdekessége, hogy Paks II. referenciablokkjaként szolgál.
Korábban a témában:

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója szerint az új, nagy teljesítményű egység megkezdte az energiatermelést – áll a Roszatom közleményében. Lihacsov az esemény kapcsán gratulált a tervezőknek, építőknek, szerelőknek és az üzembe helyezőknek.

Alekszandr Beljaev, a leningrádi atomerőmű főmérnöke elmondta, hogy a reaktor hőteljesítményét a névleges érték 35 százalékára emelték, hogy rákapcsolhassák a generátort a hálózatra. A blokkot 240 MW villamos teljesítményszinten a villamosenergia-rendszerre csatlakoztatták. Az előírásainak megfelelően ezen teljesítményszinten 4 órán  át üzemelt az új egység, ezalatt 1 millió kWh villamos energiát állított elő.

Ma ismételten ellenőriztük a technológiai rendszerek megbízható és biztonságos működését a blokk indítása előtt. A művelet sikeresnek bizonyult, a berendezések kifogástalanul üzemelnek

– nyilatkozta Vlagyimir Pereguda, az erőmű igazgatója. Pereguda hozzátette: készen állnak, hogy továbblépjenek a próbaüzem következő szakaszába.

Two unrecognizable men in protective gear. The inflatable gear protects against contamination with radioactive particles, against Alpha radiation and partially against Beta radiation. Adobe RGB for better color reproduction.
Száz év múlva sem szabadulunk a fukusimai baleset nyomaitól
A Greenpeace legújabb mérései elkeserítő eredményeket hoztak.

A Leningrád II. első blokkja már a második VVER-1200 típusú 3+ generációs blokk a világon – 2016 óta a novovoronyezsi atomerőműben üzemel egy ilyen egység. A blokkváltozaton alkalmazták a legújabb fejlesztéseket, így az megfelel a fukusimai atomerőműbaleset utáni szigorú nemzetközi követelményeknek. A típusnak magyar vonatkozása is van, hiszen ilyen egységeket fognak használni Paks II.-nél is.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.