Tudomány

Hálózatra kapcsolták Paks II. referenciablokkját

Rákapcsolták Oroszországban a villamosenergia-rendszerre a Szentpétervár közelében fekvő erőmű második kiépítésének (Leningrád II.) új blokkját. Az egység érdekessége, hogy Paks II. referenciablokkjaként szolgál.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója szerint az új, nagy teljesítményű egység megkezdte az energiatermelést – áll a Roszatom közleményében. Lihacsov az esemény kapcsán gratulált a tervezőknek, építőknek, szerelőknek és az üzembe helyezőknek.

Alekszandr Beljaev, a leningrádi atomerőmű főmérnöke elmondta, hogy a reaktor hőteljesítményét a névleges érték 35 százalékára emelték, hogy rákapcsolhassák a generátort a hálózatra. A blokkot 240 MW villamos teljesítményszinten a villamosenergia-rendszerre csatlakoztatták. Az előírásainak megfelelően ezen teljesítményszinten 4 órán  át üzemelt az új egység, ezalatt 1 millió kWh villamos energiát állított elő.

Ma ismételten ellenőriztük a technológiai rendszerek megbízható és biztonságos működését a blokk indítása előtt. A művelet sikeresnek bizonyult, a berendezések kifogástalanul üzemelnek

– nyilatkozta Vlagyimir Pereguda, az erőmű igazgatója. Pereguda hozzátette: készen állnak, hogy továbblépjenek a próbaüzem következő szakaszába.

Száz év múlva sem szabadulunk a fukusimai baleset nyomaitól
A Greenpeace legújabb mérései elkeserítő eredményeket hoztak.

A Leningrád II. első blokkja már a második VVER-1200 típusú 3+ generációs blokk a világon – 2016 óta a novovoronyezsi atomerőműben üzemel egy ilyen egység. A blokkváltozaton alkalmazták a legújabb fejlesztéseket, így az megfelel a fukusimai atomerőműbaleset utáni szigorú nemzetközi követelményeknek. A típusnak magyar vonatkozása is van, hiszen ilyen egységeket fognak használni Paks II.-nél is.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik