Gazdaság
Paks, 2014. augusztus 14.
Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Beváltják ígéretüket az osztrákok – bíróságra mennek Paks II. miatt

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 02. 22. 13:14

Korábban a témában:

Várhatóan ma, február 22-én nyújtja be Ausztria a Paksi Atomerőmű, pontosabban az Európai Unió beruházásra vonatkozó engedélyét megtámadó keresetét az Európai Bíróságra – értesült a Portfólió.

Mint arról beszámoltunk, az osztrák környezetvédelmi minisztérium idén januárban jelentette be, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen. Szerintük a beruházás magyar állami támogatása torzíthatja a regionális piacokat.

Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást

– szólt a tárca indoklása.

Az osztrák állam a brit Hinkley Point C atomerőművi beruházás állami támogatását jóváhagyó döntés tárgyában is pert indított az Európai Bizottság ellen. Ebben a keresetükben is az állami támogatás piactorzítására hivatkoztak. Az eljárásba a magyar kormányzat is beavatkozik az Európai Bizottság és a Brit Kormány oldalán – közölte a Miniszterelnökség korábban.

Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva január 24-én.

Túl drága energiaforrás

Ausztria élesen ellenzi az atomerőműveket. Elisabeth Köstinger környezetvédelmi miniszter januárban azt mondta, hogy az atomenergia nem fennthartható energiaforrás, másrészt nem is ad helyes választ a klímaváltozásra. Az osztrák környezetvédelmi tárca az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálta a kérdést, és arra jutottak, hogy jó okuk van a kereset beadására.

A Kronen Zeitung osztrák bulvárlap cikkében arra emlékeztetett, hogy a paksi atomerőmű nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal földrengésbiztonsági szabályainak, és az osztrák határ mindössze 180 kilométerre található Pakstól.

Hasonló földtani, illetve szabályozási problémákra hívja fel a figyelmet egy magyar geológus is. Gerner Péter azt mondta lapunknak adott interjújában, hogy lényegi információk sikkadtak el a kormány által 8 milliárd forintért megrendelt földtani kutatásban.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
És mégis mozog a Föld – problémák lehetnek Paks II.-vel
Gerner Péter geológus szerint nem lehet megnyugtatóan megállapítani az állam által megrendelt földtani kutatásból, hogy vannak-e felszínközeli törésvonalak Paks II. tervezett helyszíne alatt. Interjúnkban azt mondja, lényegi információk sikkadtak el, és ez még okozhat problémákat később.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Sóki Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.