Tudomány

Száz év múlva sem szabadulunk a fukusimai baleset nyomaitól

A Fukusima körüli legfrissebb Greenpeace-mérések szerint a sugárzás szintje továbbra is többszöröse a nemzetközi határértéknek, ezért az érintett területekre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni.

A fukusimai atomerőmű-baleset a csernobili eset mellett minden idők legsúlyosabb nukleáris katasztrófája, és egyben a legjelentősebb óceáni sugárszennyezést kiváltó baleset. A 2011 márciusában bekövetkezett esemény óta a fukusimai prefektúra bírósága kimondta, hogy a szökőárat követő atomkatasztrófáért a kormány és az üzemeltető cég a felelős.

A japán nukleáris hatóság elnöke a napokban azt is bejelentette, hogy a baleset még mindig tart, és még csak megbecsülni sem lehet, hogy mikorra fognak véget érni a kármentesítési munkálatok.

A Greenpeace Japán legújabb kutatása során a katasztrófa máig tartó hatásait mérte fel – számol be a Greenpeace Magyarország. A szakértők tavaly szeptemberben és októberben Namie és Iitate községeknél, illetve a namiei zárt kitelepítési zónában rögzítették a sugárzási szintet. A felmérés azt mutatja, hogy a japán kormány sugármentesítési programja hatástalannak bizonyult.

A Greenpeace által felmért összes területen, köztük a lakhatásra engedélyezett helyeken is a sugárzás szintje máig olyan magas, hogy ha ezeket az értékeket egy nukleáris létesítményben mérnék, ott szigorú intézkedésekre lenne szükség

– mondta Jan Vande Putte, a Greenpeace Belgium sugárzási szakértője és a vizsgálat vezetője.

A magas értékek azt sugallják, hogy a japán kormány hosszú távú sugárzási célja sok területen valószínűleg csak a század közepére lesz elérhető, Namie kitelepítési zónájában pedig még a 2100-as évek elejére sem.

Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányosa szerint a nukleáris katasztrófák azt igazolják, hogy nincs biztonságos atomenergia. A szervezet Fukusima évfordulója kapcsán azt várja a magyar kormánytól, hogy állítsa le a Paks II. projektet.

A Greenpeace Magyarország üzenete a Paksi Atomerőmű közelében (kép: flickr/Greenpeace Magyarország)

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik