Tudomány

Ismeretlen eredetű uránszennyeződést azonosítottak Alaszka felett

Egy új tanulmány szerint 2016 augusztusában egy kutatógép egy urándarabkát azonosított 7 kilométerrel az alaszkai Aleut-szigetek felett. A magányos, 580 nanométeres szemcse ártalmatlan volt, de a szakértők úgy vélik, hogy nem természetes forrásból származott.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a szemcse hogyan került a levegőbe – számol be a Live Science. A géphez tartozó tömegspektrométer a szennyeződést vizsgálva egyetlen urándarabkát fedezett fel. A szemcsét égett olajtól származó anyagok vették körül.

Ez önmagában még nem lenne különleges, az azonosított darabka azonban bővelkedett az urán 235-ös izotópjában (U-235).

A természetben előforduló urán általában 0,7 százaléknyi U-235-öt tartalmaz, az érintett szemcse viszont 2,6-3,6 százalékban 235-ös izotópból épült fel.

Az U-235 különlegessége, hogy hasítható, így képes fenntartani a nukleáris láncreakciót. Ahhoz, hogy a reaktorokban is használható anyagot kapjanak, növelni kell az uránban az U-235 arányát – ezt nevezik urándúsításnak.

A szakértők úgy vélik, hogy az Alaszka felett talált darabka is dúsított urán lehetett. Bár a szemcse nem volt veszélyes, meglehetősen furcsa, hogy a levegőben bukkantak rá.

Dan Murphy, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint a darabka önmagában nem volt jelentős radioaktív törmelék.

Az anyag azonosítása ugyanakkor azt sugallja, hogy vannak olyan uránforrások, melyeket még nem ismerünk.

A szemcse további érdekessége, hogy kisebb azoknál a törmelékeknél, melyek a nukleáris létesítményekből tipikusan felszabadulnak. A szakértők nem zárták ki, hogy a részecske egy korábbi, a csernobili balesethez hasonló esemény során rakódott le, majd egy másik folyamat, például egy erdőtűz hatására emelkedett a levegőbe. Ennek azonban ellentmond, hogy a közelmúltban nem érkezett jelentés ilyen esetről.

Az uránt leszámítva a repülőgép által vizsgált levegő átlagos volt. A kutatók a mintában némi olajtól származó szennyeződést is kimutattak, amely valószínűleg Kína, Japán vagy a Koreai-félsziget felől érkezett a régió fölé.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik