Tudomány

Nem húznánk sokáig a Kósa-féle tej és vér diétával

Nem igaz, hogy kizárólag tej és/vagy vér fogyasztásával hosszú ideig nem alakulnak ki hiánybetegségek. Sőt, ez az étrend rendkívül egysíkú és kockázatos, nem érdemes kipróbálni.

Kósa Lajost kamerával kísérték aláírásokat gyűjteni, az ötperces kampányvideó a fideszes miniszter Facebook-oldalán található, itt írtunk róla. Cikkünk tételmondata rögtön az elején, a debreceni piacon elköltött reggeli során elhangzik:

Azt mondta egy cimbora, hogy összesen két olyan élelmiszer van, amit, hogyha csak azt eszel, akkor nagyon sokáig úgy tudsz élni, hogy nincsen semmilyen hiánybetegséged. Az egyik a tej. És a másik mi? A vér.

Valóban hosszú ideig egészségesen élhetünk pusztán e két tápanyag bevitelével? A 24.hu által megkérdezett táplálkozástudományi szakemberek egybehangzó és határozott válasza szerint semmiképpen nem. Miért? Lássuk részleteiben.

Káros, egysíkú és hiánybetegségeket okoz

A tehéntej kiváló és értékes táplálék, megtalálható benne fehérje, zsír és szénhidrát is, a vitaminok közül a zsírban oldódók, vagyis az A-, E-,D-, K- és B-vitaminok érdemelnek említést, ásványi anyagokból pedig főleg a kalcium és a foszfor.

És most jön a de.

  • Pusztán tejivással hosszú távon nem lehet kielégíteni szervezetünk energiaigényét.
  • Hiányoznak belőle az egészségünk szempontjából nagyon fontos rostok.
  • Nincs meg benne számos elengedhetetlen vitamin és ásványianyag.

A tej szénhidráttartalma sem olyan, mint amilyenhez például gabonákból jutunk, nem fedezi a szükségleteinket. Az eredmény rövid távon fáradtság, ingerlékenység. Egy másik fontos dolog, hogy földrajzilag erős eltéréseket mutatva, de az emberiség egy jó része laktózintoleranciával él, nem tudja megemészteni a tejcukrot.

A legfrissebb Okostányér ajánlásban részletesen megtalálható, mely élelmiszertípusokból mennyit ajánlott fogyasztani. A tej és tejtermékek itt is szerepelnek, és a hangsúly leginkább utóbbiakon van: gondoljunk csak a kefírek, joghurtok szerepére bélflóránk egyensúlyának fenntartásában, ezáltal pedig immunrendszerünk működésének segítésében.

Egy szó mint száz, ha az ember csak és kizárólag tejet iszik, ha életben is marad, de egyéni alkattól, feltöltöttségtől függően néhány héten belül megjelennek a hiánybetegségekre utaló apró jelek.

Ezek egyre súlyosabbak lesznek, idővel pedig mind komolyabb hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Hasonló a helyzet a vérrel, ami még esetleg tejjel kombinálva is borzasztóan káros, egysíkú táplálkozást eredményez.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar emberek számára gyakorlatilag elérhetetlen. Legfeljebb véres hurka, kulináris különlegességek formájában, egy-egy piacon juthatunk hozzá, illetve időszakosan akkor, ha valaki otthon vág.

A maszájok sem csak ezt eszik

Nem tudjuk, Kósa Lajos „cimborája” mire alapozta az idézett kijelentést, de a teljesség és a korrektség kedvéért tegyük hozzá a történethez: bár a kizárólagos tej és vér diéta nonszensz, mégsem teljesen életidegen. A félnomád, marhatartó maszájok Kelet-Afrika egyik őshonos népcsoportját alkotják a mai Kenya és Tanzánia területén.

Nem foglalkoznak földműveléssel, fő ételük a tej és marhavér. Utóbbihoz nem ölik meg az állatot, hanem sebet ejtenek nyaki ütőerén, lecsapolják a megfelelő mennyiséget, majd kezelik a sebet és a tehén mehet útjára.

Európai szemmel van annyira megdöbbentő a szokás, hogy könnyen elsiklunk egyes részletek mellett, márpedig témánk szempontjából most épp ezek jelentik a lényeget.

A maszájok fő tápláléka a „tejes vér”, amit viszont sajttal, túróval, néha hússal és ami a legfontosabb: vadon nőtt bogyókkal, gyümölcsökkel egészítenek ki. Így pedig már táplálkozásuk közel sem egysíkú, sőt.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik