Tudomány

76 év után találták meg a második világháborús hadihajót

76 év után találták meg a II. világháborús amerikai anyahajó, a USS Lexington roncsait. A hordozó maradványait a Microsoft társalapító milliárdos, Paul G. Allen kutatóhajója fedezte fel.

A The Guardian azt írja, hogy a hajó a Korall-tenger mélyén került elő. A roncsot helyi idő szerint vasárnap találták meg Ausztrália keleti partjaitól mintegy 800 kilométerre. A hordozó maradványairól lenyűgöző felvételeket tett  közzé a milliárdos Paul G. Allen, aki a kutatást támogatta.

Wreckage of USS Lexington Located in Coral Sea

We've located the USS Lexington after she sank 76 years ago. RV Petrel found the WWII aircraft carrier and planes more than 3,000 meters (nearly 2 miles) below the Coral Sea near Australia.We remember her brave crew who helped secure first strategic American victory in the Pacific Theater

Közzétette: Paul G. Allen – 2018. március 5.

A roncs mellett több repülőt is azonosítottak, az egyiken Félixet, a macskát ábrázoló festés és a lelőtt japán repülőket szimbolizáló zászlók láthatóak.

A Lexington egy másik hordozóval, a USS Yorktownnal 1942 májusának elején három japán anyahajóval csapott össze. Korábban nem fordult elő, hogy repülőgép-hordozók harcoltak volna egymással.

A súlyosan sérült Lexingtont végül szándékosan süllyesztette el egy másik amerikai hadihajó. A legénység nagy része túlélte a japán hordozókkal vívott csatát, de kétszázan így is életüket vesztették.

Harry Harris admirális, az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnokságának tagja gratulált Paul Allen csapatának. A tiszt apja a Lexington legénységéhez tartozott, és sikerült túlélnie a csatát.

Az anyahajó 35 repülőgépet szállított, amikor elsüllyedt. A kutatócsoportnak eddig 11 repülőroncsot sikerült felfedeznie.

Nem ez volt az első második világháborús roncs, melyet Paul Allen kutatóhajója azonosított. Tavaly például a USS Indianapolist sikerült így megtalálniuk.

(Kiemelt kép: Facebook/Paul Allen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik