Tudomány
Washington, 2018. február 7.
Donald Trump amerikai elnök megbeszélést tart az illegális bevándorlásról a rendfenntartó erõk képviselõivel és kongresszusi politikusokkal a washingtoni Fehér Házban 2018. február 7-én. Trump a bevándorlási törvényjavaslatra utalva leszögezte, hogy amennyiben a kongresszusban nem sikerül megállapodni a demokratákkal, akkor inkább leállítaná a kormányzat mûködését. (MTI/AP/Evan Vucci)

Trump ismét nekiment a tudományos közösségnek

24.hu
24.hu

2018. 02. 14. 12:23

A Trump-adminisztráció 2019-es költségvetési javaslata a klímakutatás, a környezetvédelem és az űrkutatás számára sem jelent sok jót. A NASA-nak különösen fájhat a tervezet, hiszen a Fehér Ház nemcsak a Nemzetközi Űrállomás szövetségi támogatását szüntetné meg, hanem az űrhivatal egyik új űrteleszkópjának fejlesztését is.
Korábban a témában:

A javaslat szerint a megszorítások és a verseny jelentősége miatt a NASA-nal nem lesz prioritás, hogy a 8,8 milliárd dolláros James Webb űrtávcső után újabb teleszkópot hozzanak létre – számol be az IFLScience.

A költségvetés azt javasolja, hogy szüntessék meg a WFIRST-et, és a meglévő forrásokat a tudományos közösség más prioritásaira, például a befejezett csillagászati missziókra és kutatásra fordítsák

– áll a javaslatban.

Bár a James Webb űrtávcső és a WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) is infravörös eszköz, utóbbi gyújtóponti síkja 200-szor nagyobb. A két távcső együtt igen értékes képeket hozhatna létre.

A WFIRST fő célja az, hogy messze fekvő galaxisok helyzetét és távolságát mérje fel. Az űreszköz adatai hozzájárulhatnának a sötét anyag természetének alaposabb megértéséhez, illetve az exobolygók kereséséhez.

Kép: NASA WFIRST Project

David Spergel, a Princetoni Egyetem munkatársa és WFIRST tudományos csapatának igazgatóhelyettese Twitter-bejegyzésben adott hangot elégedetlenségének. A szakértő szerint az űrteleszkóp az amerikai évtizedes csillagászati felmérés legfontosabb eszköze. Spergel kiemelte: a tervet az utóbbi hónapokban úgy módosította a NASA, hogy nem kérte ki független szakértők véleményét.

A kutató szerint a WFIRST programjának megszüntetésével az USA feladja vezető szerepét a sötét anyag és az exobolygók kutatásában.

A Trump-adminisztráció tervezete ellenére az űrteleszkóp fejlesztői folytatni fogják a munkát – a 2018-as források ugyanis még elérhetőek.

A WFIRST sorsa most a Kongresszus kezében van. Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy a törvényhozás utóbb mindig növelte a projektre szánt összegeket – tudományos szempontból fontos lenne, hogy idén is kiálljanak a WFIRST mellett.

Drámai megszorítások

A Trump-adminisztráció új javaslata nemcsak az űrkutatás, hanem egyéb tudományos területek számára is visszalépést jelenthet.

A költségvetési megszorítás fő célpontja az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA).

A szervezet büdzséje 23 százalékkal csökkenhet – arányaiban még sosem gazdálkodott ilyen kis összeggel az EPA.

A tervezett megszorítások a hivatal projektjei közül különösen azokat érintik, melyek a klímaváltozás vizsgálatával foglalkoznak.

DES MOINES, IA - JANUARY 28:  Republican presidential candidate Donald Trump speaks to veterans at Drake University on January 28, 2016 in Des Moines, Iowa. Donald Trump held his alternative event to benefit veterans after withdrawing from the televised Fox News/Google  GOP debate  which airs at the same time.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Trump felmutatta a középső ujját a jövőnek
Az Amerikai Egyesült Államok elnök csütörtök este bejelentette, ahogy kampányában ígérte, visszalép a klímaegyezménytől. Ő nem akar hinni a tudománynak, pedig érdemes lett volna megfontolni.

A javaslat az Egyesült Államok Földtani Intézetének, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont, illetve a Járványkezelési- és Megelőzési Központ költségvetését is jelentősen csökkentené – 21, 20, illetve 12 százalékkal. Bár az Energiaügyi Minisztérium büdzséje hasonló lesz a korábbihoz, a minisztérium sok fontos projektje meg fog szűnni.

A NASA a tavalyihoz képest 1,3 százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodhat majd, az átalakítások, például a WFIRST programjának felszámolása miatt mégsem örülhetnek az űrhivatalnál.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.