Tudomány

Eljött az extrém D-vitaminhiány ideje

Javultak a mutatók, de a magyarok harmada még mindig súlyos hiánytól szenved tél végére: csontfogyást, depressziót, autoimmun betegségeket, fertőzéseket és bizonyos cukorbetegségeket kockáztatunk.  

A D-vitamin hiánya nemcsak a csontokra van hatással, de növeli az autoimmun betegségek és fertőzések kialakulásának lehetőségét, valamint az emlő- és vastagbéltumor kockázatát is. Ennek ellenére még mindig gyakori a hiányállapot.

Február végére – azoknál, akik nem részesülnek D-vitamin-pótlásban – csaknem minden esetben kialakul a D-vitamin-hiány, tízből három magyart pedig kritikus mértékben érint az állapot

– áll az Első 1000 Nap Program és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság D-vitamin nap alkalmából készített közleményében.

Javasolt adagok

A helyzet azért sokat javult. 2013-ban a népesség csupán 12 százaléka szedett valamilyen D-vitamint tartalmazó készítményt, ez az arány napjainkra több mint háromszorosára emelkedett.

Segítségként nézzük, mennyi az annyi, vagyis a napi javasolt beviteli mennyiség nemzetközi egységben kifejezve:

  • Csecsemők: 400-1000 NE;
  • 1-6 éves gyermekek: 600-1000 NE;
  • 6 év feletti gyermekek: 600-1000 NE;
  • Serdülők: 800-1000 NE;
  • Felnőttek: 1500-2000 NE;
  • Túlsúlyos felnőttek: 3000-4000 NE;
  • Terhes nők: 1500-2000 NE.

Férfiak és gyerekek

A budapesti lakosok az átlagosnál tudatosabbak a D-vitaminpótlás terén, és nagy a különbség férfiak illetve nők között is: feleannyi férfi szed D-vitamint, mint nő.

A közlemény szerint a szülők nem fordítanak elég gondot a gyerekek D-vitaminbevitelére, holott bizonyított: az élet első 1000 napjában a D-vitamin segít a cukorbetegség, valamint a túlsúly elleni harcban és hozzájárul az egészséges csontozat kialakulásához.

Az első születésnapot a szülők fele vízválasztónak tekinti: az első életév betöltése után nyolcból négy szülő hagyja el a D-vitamin rendszeres pótlását.

(Kiemelt kép: VOISIN / PHANIE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik