Tudomány
Full Moon

Van egy kis probléma Trump nagy Hold-missziójával

24.hu
24.hu

2018. 01. 11. 11:52

Trump kitalálta, hogy az Egyesült Államoknak ismét embert kell juttatnia a Holdra. A probléma az, hogy a terv részleteiről egyelőre semmit sem tudni.
Korábban a témában:

Decemberben Donald Trump aláírta azt az irányelvet, melyben arra utasította a NASA-t, hogy a 2030-as évek Mars-missziója helyett a Holdra koncentráljon. Egy hónappal később azonban az űrhivatal még mindig nem ismeri a terv részleteit, sem a határidőkről, sem a költségvetésről nem folytattak tárgyalásokat.

Az irányelv arra utasítja a NASA igazgatóját, hogy hozzon létre kereskedelmi és nemzetközi partnerekkel egy innovatív és fenntartható kutatási programot, hogy lehetővé válhasson az emberi terjeszkedés a Naprendszerben.

Egyelőre nem jelentettek be egyetlen partnert sem, ráadásul az űrhivatalnak jelenleg még csak igazgatója sincs.

A NASA még sosem működött ilyen hosszú ideig igazgató nélkül.

Robert Lightfoot, a szervezet ügyvezető igazgatója a The Washington Postnak azt mondta, a program részletei a NASA 2019-es költségvetési kérelmében fognak megjelenni. A kérelem elkészítéséig viszont az űrhivatal nem lehet biztos az emberes expedíció céljaiban. Lightfoot szerint egyelőre fogalmuk sincs a program részleteiről.

Scott Kelly korábbi űrhajós azt nyilatkozta, az új elnökök beiktatása után mindig irányt kell váltania a NASA-nak, ennek eredményeként pedig a szervezetnél olyan munkát folytatnak, amely nem is számít igazán. A Bush-adminisztráció a Hold-küldetéseket, Obama rendszere pedig a Mars-expedíciót támogatta. Trump viszont ismét a Hold felé terelné az űrkutatást.

Csak azt remélem, hogy egy nap olyan elnökünk lesz, aki azt mondja: »Tudjátok mit, hagyjuk a NASA-t azon az úton, melyen halad, és nézzük meg, mit ér el a NASA, ha elengedjük a kezüket«

– mondta Kelly.

Lori Garver, a NASA korábbi igazgatóhelyettese, aki Obama első elnöksége alatt töltötte be a tisztséget, nem ért egyet az asztronautával. Garver szerint a NASA irányváltoztatásai a demokráciához tartoznak, az egyes programok során elért eredmények pedig nem vesznek kárba. A Mars-misszióhoz kifejlesztett technológia például a Hold meghódításában is segíthet.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.