Tudomány

Gödöllőről lőttek fel egy meteorológiai ballont a világűr peremére

24.hu
24.hu

2018. 02. 13. 11:30

Magyar szakértők a Szent István Egyetem Gödöllői Campusáról indítottak el egy 2,5 kilogrammos tömeget elbíró meteorológiai ballont. A léggömb 30 kilométeres magasságig, a sztratoszféráig emelkedett. A technikának köszönhetően a szakértők képesek felmérni, hogy az egyes elektronikai alkatrészek és biológiai minták miként viselkednének még magasabban, a világűrben.
Korábban a témában:

Több módszer is van annak tesztelésére, hogy egy elektronikai alkatrész vagy biológiai minta miként viselkedik a világűrben. A szakértők gyakran rakéta segítségével juttatják fel a mintákat, más esetekben pedig laboratóriumban, mesterségesen állítják elő a kívánt értékeket.

Mindkét módszer meglehetősen költséges, a magyar kutatók ezért egy széles körben elérhető megoldással kísérleteznek: meteorológiai ballonok segítségével juttatják fel a mintákat 30-40 kilométer magasra, ahol már űrbéli körülményekhez hasonlóak a viszonyok.

Értelmezéstől függően, 100 km magasságban kezdődik a világűr, így bátran mondhatjuk, hogy a ballon által elérhető magasság annak előszobája

– mondta Szing Attila, a kutatás végző Stratolab Kutató Fejlesztő és Innovációs Kft ügyvezetője. A szakértő hozzátette, a sztratoszféra tulajdonságai és környezeti tényezői gyakorlatilag megegyeznek az űrbéli körülményekkel. Az egyetlen lényeges különbség a mikrogravitáció.

A sztratoszféra és a világűr közti hasonlóságok miatt a módszer alkalmas arra, hogy így teszteljék elektronikai alkatrészeket és biológiai mintákat.

A meteorológiai ballonokat egyébként jellemzően időjárás-előrejelzésekhez használják. Többféle méretben léteznek, attól függően, hogy mekkora súlyt és milyen magasra kell felrepítenie

– tette hozzá Szing Attila.

A ballont a Szent István Egyetem Gödöllői Campusáról engedték fel. Dr. Káposzta József, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja szerint az egyetem az elméleti oktatás mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetünk, ezért örömmel állnak a mostanihoz hasonló innovatív kutatások mellé.

Az efféle tesztek a mezőgazdaság számára is értékesek lehetnek. Annak felmérése, hogy mely növények és baktériumok képesek kibírni az űr extrém körülményeit, a jövő szempontjából fontos lesz.

(Kiemelt kép: YouTube/Szent István Egyetem)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.