Tudomány

Lenyűgöző bizánci kolostorra bukkantak Izraelben

A szakértők az 1 500 éves kolostor és templom színes mozaikpadlóját is megtalálták.

Az Izraeli Régiségek Hatósága szerint a rendházat egy mentési ásatás során találták meg a Jeruzsálemtől 30 kilométerre nyugatra fekvő Bét Semesnél – számol be a Live Science.

Benjamin Sztorchan, a feltárás vezetője azt mondta, a helyszínen egy jól megmunkált kőfalat, illetve egyéb építészeti elemeket, például egy márványoszlop keresztekkel és virágokkal dekorált alapját is felfedezték. A kutatók úgy gondolják, hogy az építéshez használt márvány a mai Törökország területéről származott.

A kolostorhoz tartozó templom egyik termében egy gyönyörű, madarakkal, levelekkel és gránátalmákkal díszített mozaikot is azonosítottak.

Sztorchan szerint a kolostor igen gazdag lehetett.

A csapat ezek mellett kisebb tárgyakra is bukkant, például egy bronzkeresztre és néhány agyagból készült olajlámpára.

Kép: Israel Antiquities Authority

A régészek úgy vélik, hogy a rendház a 7. században, az iszlám hódítás során néptelenedett el.

Sztorchan szerint a Júdeai-hegyvidék többi rendházával ellentétben a most feltárt épület kifejezetten jó állapotban konzerválódott. A komplexum a régió egyik legnagyobb kolostora.

A kereszténység a Bizánci Birodalom létrejötte után igen gyorsan terjedt Izrael területén. A korai szentélyek gyakran épültek vallásos jelentőségű helyszínek, például szentek vagy mártírok sírjai mellé. Az új kolostortól nem messze délre Elah völgye fekszik, ahol a történet szerint Dávid és Góliát csapott össze.

Talán tudták, hogy ez az a völgy

– mondta Sztorchan, kiemelve, hogy mindez természetesen csak feltételezés.

(Kiemelt kép: Israel Antiquities Authority)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik