Tudomány

Epilepsziás betegeken segíthet a szegedi kutatók agyi defibrillátora

24.hu
24.hu

2018. 02. 02. 11:30

A szegedi szakértők agyi defibrillátora a közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani az epilepsziás rohamokat. A fejlesztést leíró cikket a Nature Communications nevű tudományos lap közölte 2018. február 2-án.
Korábban a témában:

Az SZTE közleménye szerint Berényi Antal már korábban bizonyította, hogy a koponyán kívüli ingerlés hatékony egyes epilepszia-roham típusok leállításában. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa által vezetett SZTE-MTA Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport terve az, hogy létrehozzon egy új terápiás eljárást a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára.

A módszer lényege, hogy csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaz, amennyi a roham leállításához szükséges.

A Berényi-féle Lendület-csoport az SZTE Pathológiai Klinika és az SZTE Neurológiai Klinika néhány munkatársával fogott össze, hogy az állatkísérletek eredményeit a gyógyászatba is átültethessék.

Valós időben tudjuk akár azonnali módon befolyásolni az emberi agyműködést az általunk kidolgozott neminvazív agy-ingerlési eljárásunkkal. Az eddig rendelkezésre álló módszerek ugyanis csak kisebb állatokon működtek azonnali módon, emberekben csak hosszú percekig tartó alkalmazás után hatottak

– mondta Berényi Antal.

A szakértő szerint az eljárás lesz a technikai alapja annak az agyi defibrillátornak, amely a nagyon közeli jövőben emberekben is képes lesz automatikusan leállítani a rohamokat. A Buzsáki Györggyel, a világhírű agykutatóval szabadalmaztatott találmányunknak január elején kezdték el fejleszteni a prototípusát.

Az ötlet lényege az, hogy az impulzusok több helyen is érik a fejet, és amennyiben megfelelő gyorsasággal követik egymást, akkor az idegsejtek egyetlen ingerként érzékelik őket. A mellékhatás szétoszlik, viszont a hatás az agyon belül összeadódik.

Kép: Bobkó Anna

Kincses Zsigmond Tamás, az SZTE Neurológiai Klinika orvosa hozzátette, az epilepsziás roham kialakulása nem jelezhető előre, a neuropszichiátriai kórképektől szenvedő betegek harmadánál pedig nem hatékonyak a gyógyszeres kezelések. A csapat által megálmodott módszer újszerűsége az, hogy a betegséghez igazodva csak akkor befolyásolja az agyat, amikor szükséges.

Iványi Béla, az SZTE Patológiai Klinikát vezető professzora eddigi munkássága megkoronázásának tekinti, hogy a szegedi egyetemen kapcsolódhatott be egy ilyen világszínvonalú interdiszciplináris kutatásba.

(További részletek az SZTE Hírportálon, kiemelt kép: Bobkó Anna)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.