Tudomány

Durva árhullám szakadhat le a Dunán

Rekord mennyiségű hó gyűlt fel a Duna vízgyűjtőjében, ami önmagában még nem probléma, három ritka szerencsétlen tényezőnek kell egyszerre hatnia, hogy komoly baj legyen belőle.

A közelmúltban a Dunán vonult le kisebb árhullám, jelenleg a magyarországi folyókon nincs készültség. Az elmúlt hetek híradásai viszont óriási havazásokról számoltak be Nyugat-Európában, hazánkban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, így adja magát a kérdés: mire számíthatunk a tavasz közeledtével?

A Dunára kell figyelni

A Duna Pozsony feletti vízgyűjtőjén a hóvastagság megközelíti, helyenként el is éri a 20 éves maximumot, magyarán az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen mennyiségű hó adott területen

– válaszolta a 24.hu megkeresésére Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az Inn folyó vízgyűjtőjén is hasonló a helyzet, ám a hazánk szempontjából fontos két másik folyón, a Traun és az Ennsen sokkal jobb a helyzet. Ez pedig magában rejti a veszélyt, hogy hangsúlyozottan nagyon kevés eséllyel és többszörös feltételes módban:

az olvadással hatalmas árhullámot zúdítson ránk a Duna.

Szerencsére a folyó vízgyűjtője szintbelileg nagyon tagolt, így az olvadás fokozatosan következik be az alsóbb régiókból a hegycsúcsok felé. Normális esetben még rekord mennyiségű hó esetén sincs baj, a laikus csak annyit vesz észre az egészből, „jé, milyen magasan áll a Duna”.

Nagy balszerencse kell hozzá

Baj, vagyis jelentős árhullám akkor képzelhető el, ha az olvadás egyszerre indul meg 1000-2000 méteres magasságban is, ám ehhez extrém időjárás szükséges.

A télnek még nincs vége, ezért most csak annyit mondhatunk, a tényleg komoly áradáshoz még három feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

  • A hótakaró kitartson, netán további jelentős utánpótlást kapjon.
  • Tavasszal hirtelen köszöntsön be néhány átlagon felüli meleget hozó nap.
  • Egy mediterrán ciklon jelentős esőt hozzon a vízgyűjtőre.

Lássuk be, ez azért nem mindennapi kombináció lenne, de a klímaváltozás miatt időjárásunk egyre gyakrabban rémisztget váratlan fordulatokkal.

Kiemelten figyelik

Egy szó, mint száz, a vízügyi szakemberek szerint ma még korai bármit is mondani, de kiemelten figyelik a helyzetet, mert az biztos: a rekord mennyiségű hó jelentősen megnöveli egy komoly dunai árhullám esélyét.

Laikusként most annak érdemes szurkolni, hogy ne essen több hó nyugaton, illetve minél lassabb legyen a tavaszi felmelegedés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Kallos Bea)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik