Tudomány

Makréla, és nem vajhal ölhette meg a magyar férfit Thaiföldön

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy vacsora után meghalt egy magyar férfi Thaiföldön. A Bors azt írja, hogy a férfi halálát vajhal okozta. Valóban okozhat végzetes mérgezést a hal húsának fogyasztása?

Ha röviden akarunk válaszolni a kérdésre: nem.

A probléma azonban nem ilyen egyszerű.

Csalóka elnevezés

Először is érdemes tisztázni, hogy a sokszor vajhalként emlegetett faj tudományos neve egészen más. A probléma nem csak Magyarországon létezik, angol nyelvterületeken is gyakran kerül „butterfish”-ként az étlapokra a valójában kígyómakrélaként (escolar) ismert tengeri élőlény.

A magyar tudományos nyelvben a vajhal megnevezés a Peprilus nem fajait, míg angolban a Stromateidae család tagjait jelöli – utóbbi csoportba egyébként a Peprilus nem is beletartozik.

A mérgezéses hírekben is felbukkanó és a hazai boltokban is kapható vajhal valójában a kígyómakréla (Lepidocybium flavobrunneum).

A fajra a jellegzetes húsa miatt aggatták rá a tudományos szempontból megtévesztő vajhal nevet – olyan puha a húsa, hogy szinte kenni lehet, mint a vajat.

Egy valódi vajhal, a Peprilus paru (kép: SEFSC Pascagoula Laboratory; Collection of Brandi Noble, NOAA/NMFS/SEFSC)

A problémát az okozza, hogy a kereskedelemben gyakran vajhal vagy egyéb nem mérgező hal címkéje alatt árusítják a kígyómakrélát.

Példaképp az igényesebb hazai sushi éttermekben általában valódi, tudományosan is vajhalnak nevezett vajhalat kapunk (Peprilus), aminek a húsa nem mérgező, sok helyütt azonban kígyómakrélával ütik fel a húst, mégis vajhalként adják el.

Szemléltetésképp egy 2013-ban bemutatott tanulmányban az Egyesült Államokban kapható halhúsokat vizsgálták meg. Ugyanerre a megállapításra jutottak a kutatók, vagyis hogy nem mindig azt kapjuk, ami a csomagoláson szerepel, például a hosszúúszójú tonhalként árult hús 84 százaléka valójában kígyómakréla volt.

A problémát jól mutatja, hogy a hírt eredetileg közlő Bors cikkében is vajhalként emlegetik az élőlényt, miközben zárójelben már a kígyómakréla latin neve szerepel:

Forrás: borsonline.hu

Húsz deka felett mérgező lehet

A kígyómakréla valóban mérgező: viaszésztert tartalmaz, amely egyes személyeknél olajfolyást válthat ki. Az első tünetek, azaz a hasi görcsök, illetve a hányás és hasmenés a leggyakrabban 2 és fél órával a fogyasztás után jelentkezik, és 1-2 napig észlelhető.

Mivel az élőlény húsa meglehetősen nagy mennyiségű megemészthetetlen észtert tartalmaz, a legtöbb ajánlás szerint 170-200 grammnál többet nem szabad elfogyasztani a halból, azaz elviekben, ha ennél kevesebbet fogyasztunk, nem lesz bajunk.

Az ilyen ajánlásokat sok országban kötelező feltüntetni a kígyómakrélás termékeken, Magyarországon is külön rendelet szabályozza, hogy pontosan mely halfaj tagjait lehet vajhalnak nevezni.

  • Peprilus spp = vajhal
  • Lepidocybium avobrunneum = kígyómakréla (magyar köznyelvben a vajhal)

Japánban és Olaszországban ennél is szigorúbban jártak el: tiltják a kígyómakréla árusítását.

Bár a kígyómakréla esetenként valóban mérgező lehet, a halban megtalálható toxikus anyagok nem okoznak halált. Az állat húsa azonban a viaszészter mellett egyéb veszélyt is rejthet.

Makrélamérgezést okozhat

A kígyómakréla fogyasztásának egy másik, jóval ritkább hatása a makrélamérgezés. Ezt az ételmérgezésszerű  állapotot főként a makrélafélék váltják ki, de egyéb, a családba nem tartozó fajok – így például a kígyómakréla – is előidézhetik.

Makrélamérgezés akkor jelentkezik, amikor a bomlásnak indult húsban toxin, feltehetőleg hisztamin termelődik. Ez az anyag allergiás reakciót is kiválthat, így a mérgezést gyakran tévesen ételallergiaként azonosítják.

A makrélamérgezés tünetei igen változatosak, és 10-30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek. Enyhébb esetekben a mérgezés fejfájást, hányingert, izzadást, szédülést, illetve száj- és torokégést vált ki.

Szélsőségesebb esetekben viszont homályos látást, légzési nehézséget, nyelvduzzanatot vagy éppen halált is okozhat.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a kígyómakréla fogyasztása vezessen efféle mérgezéshez, igaz, a szakértők ismernek ilyen eseteket is.

Mi történhetett Thaiföldön?

Összességében valószínűsíthető, hogy a Thaiföldön meghalt magyar férfi vajhal elnevezés alatt kígyómakrélát fogyasztott, az utolsó estére tartogatott korlátlan fogyasztás miatt pedig vélhetően az ajánlott mennyiségnél is többet evett a halból.

Persze egyelőre csak találgatunk, és a boncolás ad majd biztos választ.

(Kiemelt kép: Allen Shimada, NOAA NMFS OST)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik