Tudomány
injecting injection vaccine vaccination medicine flu man doctor insulin health drug influenza concept - stock image

Több majom is elpusztult a vakcina tesztjén, mégis kipróbálták csecsemőkön

24.hu
24.hu

2018. 01. 11. 15:23

Az Oxfordi Egyetem munkatársai közel 1 400 dél-afrikai csecsemőnek adtak be egy olyan tuberkulózis (tbc) elleni védőoltást, amely az egyik állatteszten kifejezetten rosszul szerepelt. A kísérlet során hatból öt majom elpusztult.
Korábban a témában:

2009-ben az oltást megelőzően a szakemberek olyan tájékoztató lapokat adtak a gyermekek szüleinek, melyek szerint a vakcina jól szerepelt a teszteken – számol be a Daily Mail. A kutatók ugyanakkor nem közölték, hogy a majomkísérletek aggasztó eredménnyel zárultak.

Az esetet a British Medical Journal folyóiratban mutatták be. A publikációban a szerzők arra hívták fel a figyelmet, hogy szigorítani kell az állatkísérletek eredményeinek közlésére vonatkozó szabályokat. Az oxfordi kutatókat azzal vádolják, hogy „kimazsolázták” vizsgálataik pozitív eredményeit.

Bár az MVA85A nevű vakcina nem károsította a dél-afrikai csecsemőket, nem is védte meg őket a tbc-től.

Az egyetem, amely azóta nem használja a szert, kitart amellett, hogy a majomtesztek adatait az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában is átadták a hatóságoknak az oltásokat megelőzően. A készítmény az egyéb, egereken, tengerimalacokon és más majomfajokon elvégzett kísérleteken valóban jól szerepelt. A vakcinát egyébként 400 felnőtten, fiatalon és gyermeken is kipróbálták.

Az oxfordi kutatók szerint az érintett majomkísérletben azért pusztultak el az állatok, mert a tbc egy erősebb változatával tesztelték őket. Az új jelentés mégis kihangsúlyozza, ettől függetlenül ezen kísérletről is be kellett volna számolniuk a dél-afrikai szülőknek.

Az egyetem szerint ki kellett próbálniuk

Malcolm Macleod, az Edinburgh-i Egyetem szakértője szerint finomítani kell azokon a módszereken, melyek alapján megállapítható, hogy egy új oltóanyag készen áll-e a klinikai tesztekre. A kutató hozzátette, amíg az intézmények nem ismerik fel, hogy fő céljuk a társadalom számára hasznos vizsgálatok elvégzése, addig hírnevük lassú romlását kockáztatják.

Az ilyen esetek sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a közvélemény egyre kevésbé bízik a tudományban.

Jonathan Kimmelman, a McGill Egyetem munkatársa kiemelte, az oxfordi eset nem egyedi, korábban már többször előfordult, hogy hibás, befejezetlen vagy éppen negatív állatteszt-eredmények után adtak be embereknek kísérleti készítményeket.

Az oxfordi csapat szerint ugyanakkor etikátlan lett volna nem tesztelni a vakcinát a csecsemőkön, hiszen a szer korábban remekül szerepelt a többi vizsgálaton. Peter Beverley, az egyetem korábbi munkatársa állítólag több vádat is megfogalmazott a kísérletekkel, illetve az oltás fejlesztőjével, Helen McShane-nel szemben.

Később három, egymástól független vizsgálat is tisztázta McShane-t, az utolsó, 2016-os tanulmány pedig azt igazolta, hogy a korábbi tesztek eredményei miatt ki kellett próbálni csecsemőkön is a készítményt. Az ellenőrzések szerint a vakcina tesztelése megfelelő volt, óriási, pozitív adategyüttesen alapult.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.