Tudomány

Melyik ételen tudnánk a legtovább túlélni?

Az emberi szervezetnek egy rakás aminosavra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége – ennek ellenére egyetlen ételfajtán viszonylag sokáig képesek lennénk túlélni, ha rá lennénk kényszerülve. Mark Watney tudott valamit: ha csak egy ételt ennénk életünk végéig, az a krumpli lenne. Bár azt is érdemes megjegyezni, hogy így azért nem lenne túl hosszú az az élet.

Az emberi szervezetnek 20 különböző aminosavra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön, ezek közül 9-et képtelenek vagyunk magunk előállítani, így a táplálkozás során kell bevinnünk őket. Persze nem elég kizárólag ez a húsz aminosav, kell még egy rakás vitamin és ásványi anyag is, meg persze víz, amely biztosítja, hogy a sejtjeink képesek legyenek életben maradni.

Krumpli minden mennyiségben

Nem véletlen tehát, hogy az emberiség történelme során mindig többféle táplálékot vettünk magunkhoz, és nem korlátoztuk az élelmiszerellátást egyfajta alapanyagra.

Bár sokszor közel kerültünk ahhoz, hogy nagyon egysíkú étrendet folytassunk: az 1800-as években a fél ír társadalom például a kalóriabevitele nagy részét krumpliból fedezte, de ez inkább a korabeli pénzügyi viszonyoknak volt köszönhető, és nem annak, hogy maguktól akartak ilyen egyoldalúan táplálkozni.

Ha hasonlóképp rá lennénk kényszerítve, hogy egyfajta ételt együnk életünk végéig, a legjobb választás mindenképpen a burgonya lenne, nem véletlen, hogy a marsi emberes expedíciók terveiben is ez a zöldség szerepel a legtöbbször.

Kép: Pixabay

Nem mindegy, hogy édes vagy fehér

Technikailag a burgonyában megtalálható minden olyan aminosav, amelyre szükségünk van, hogy fehérjét építsünk, legyűrjük a betegségeket és sejteket építsünk.

Ahhoz, hogy eleget vigyünk be a szervezetünkbe, nagyjából öt közepes méretű krumplit kell elfogyasztanunk egy nap.

Csakhogy a szükséges vitamin- és ásványi anyagbevitelnek a közelében sem volnánk, ezért vagy plusz étrendkiegészítőket kellene szednünk, vagy beépítenünk az étrendünkbe az édesburgonyát is, amely teljesen más rendszertani családba tartozik, mint a hagyományos burgonya. Ebben elegendő A- és E-vitamin van, és C-vitamint is vihetünk be vele a szervezetünkbe.

Kép: Pixabay

A krumplidiéta azért nem a legjobb megoldás

Csakhogy akkor még mindig ott van a mennyiség kérdése: ahhoz, hogy kizárólag krumpliból elég fehérjét vagy kalciumot vigyünk be, meg kellene ennünk nagyjából 84 darabot, ami, lássuk be, azért nagyon sok. És mivel a burgonyában rengeteg az egyszerű szénhidrát, a masszív fogyasztása előbb-utóbb cukorbetegséghez és elhízáshoz vezetne – így közel sem ajánljuk senkinek, hogy nekikezdjen a krumplidiétának.

Ugyanez a helyzet minden divatos, nagyjából csakis egy ételfajtát ajánlgató diétával – nem véletlenül ajánlja minden dietetikus azt, hogy változatos, sokféle alapanyagból álló étrendet folytassunk.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik