Tudomány

Sokkal gyakrabban kéne cserélgetnünk a törülközőinket

Rossz belegondolni, de törülközőnkön már egyetlen használat után nagy mennyiségű baktérium, gomba, elhalt bőrsejt, nyál, váladék és egyéb szennyeződés - például a WC-ből származó anyag - jelenik meg.

Sok esetben éppen azok a tárgyak a legkoszosabbak a háztartásban, melyeket a legtisztábbaknak gondolunk. Ilyenek a konyhai szivacsok és a törülközők.

Tech Insider korábbi összeállításából kényelmetlen dolgokat tudhatunk meg a fürdőszobák elengedhetetlen kellékeiről. Hisszük vagy sem, a törülközők már egyetlen használat után igen piszkossá válnak. Bár a rajtuk megjelenő szennyeződések többsége veszélytelen, hiszen épp a mi testünkből kerültek oda, nem árt óvatosnak lenni.

A kérdés persze az, hogy milyen gyakran kellene cserélgetnünk a törülközőnket?

Philip Tierno, a New York Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológusa szerint amennyiben a használat után nem tudjuk tökéletesen megszárítani, már három alkalom után érdemes kimosni a törülközőt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy fürdés után hajszárítóval kell nekiállni a szárításnak. Elég, ha az ember olyan helyre akasztja a törülközőt, ahol kellően át tud szellőzni.

A törülközőkkel az a probléma, hogy tökéletes környezetet biztosítanak a mikroorganizmusoknak: nedvesek, melegek, oxigénben és táplálékban gazdagok, ráadásul semleges kémhatásúak. A folyamatos használattal pedig az emberi test fenntartja ezeket az ideális körülményeket.

Amikor az ember megtörli magát, a bőrén található mikroorganizmusok, elhalt bőrsejtek és egyéb törmelékek a törülközőre kerülnek. Utóbbiak a levegőből származó lerakódásokkal együtt táplálékot, míg a felszívódott víz nedvességet és semleges pH-t biztosít a láthatatlan élőlényeknek.

Tierno szerint nehéz megmondani, hogy a törülközőnkön akadnak-e veszélyes létformák, hiszen a háztartásokban előforduló mikroorganizmusok többsége ártalmatlan. A probléma akkor kezdődhet, amikor az ember mással is megosztja a törülközőjét, ekkor ugyanis olyan mikrobákkal is találkozhat a szervezet, melyekkel korábban még nem.

A lényeg tehát az: nem árt a megszokottnál gyakrabban tisztítani a törülközőket.

(Via: ScienceAlert, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik