Tudomány

Teller Ede már 60 éve figyelmeztette az emberiséget

Az amerikai kőolajipar létrejöttének 100. évfordulóján New Yorkban több mint 300 kormányilletékes, közgazdász, történész, tudós és olajipari vezető vett részt egy nagyszabású tanácskozáson, amire a magyar származású tudóst is előadónak hívták meg. Teller Ede az energiafelhasználás jövőbeni módjairól beszélt, és felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy a fosszilis energiahordozók szennyezik a légkört:

Amikor hagyományos üzemanyagot égetsz, akkor szén-dioxidot állítasz elő… A szén-dioxid láthatatlan, átlátszó, nem érzed a szagát, nem veszélyes az egészségre. Akkor miért is kell aggódnunk

– idézi újonnan napvilágot látott dokumentumok alapján az MTI. Meg is magyarázta: a szén-dioxid a légkörben üvegházhatást idéz elő.

Kiszámolták, hogy a légkörbeli szén-dioxid 10 százalékos növekedésével járó hőmérsékletemelkedés elég ahhoz, hogy elolvadjon a (sarki) jégsapka és víz alá kerüljön New York. Valamennyi tengerparti várost elönti a tengervíz, és mivel az emberi faj jelentős arányban él tengerparti térségekben, úgy vélem, hogy ez a vegyi szennyezés jóval komolyabb, mint a legtöbb ember gondolja.

Bolygónkon egy kicsit melegebb lesz – mondta, hozzátéve: nehéz megmondani, hogy 2 Farenheit-fokkal vagy eggyel, vagy öttel.

De amikor a hőmérséklet néhány fokot emelkedik szerte a világon, fennáll a lehetősége, hogy a jégsapkák olvadni kezdenek, az óceánok szintje emelkedni kezd. Azt nem tudom, beborítja-e az egész Emmpire State Buildinget, de mindenki képes kiszámolni a térképre nézve és annak tudatában, hogy a jégsapkák Grönland fölött és az Antarktiszon mintegy ötezer láb vastagok

– magyarázta.

(Kiemelt kép: Bai Guolong / XINHUA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik