Tudomány

Meleg van. Elvitte a kutya az idei telet?

Az ünnepek időjárásában annyi pozitívum volt, hogy hó és jég nem igazán veszélyeztette a közlekedést. Az esős, ködös, szottyos időjárást tavaszt idéző hőmérséklet tette még ünneprontóbbá. Változásra csak hosszabb távon van esély. A következő 8 nap időjárásáért addig is kattintson a Kiderül.hu-ra.

Január második fele

Amennyire most látszik, jövő hét hétfőig-keddig marad a langymeleg, majd jön egy kisebb, 3-5 fokos nappalokat hozó lehűlés. Vagyis jön a hideg, de nem a megszokott januári, sokszor fagypont alatti kiadásban. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, Molnár László meteorológus így fogalmazott a 24.hu-nak:

Korai lenne még azt mondani, hogy megette a kutya az idei telet, január második fele még hozhat hideget. Csikorgó, nagy mínuszokra azért ne számítsunk, az átlagosnál melegebb lesz az évszak átmeneti hidegperiódusokkal tarkítva.

Amerikának klímaváltozás kell?

Jelen helyzetet a már többször említett meridionális áramlás hozta létre, pontosabban a hatására születő, az egész északi féltekére kiható légköri viszonyok. Nagyon leegyszerűsítve képzeljünk el egy óriási hullámot, ami Észak-Amerikába szokatlanul hideg levegőt „húzott le”, főleg Kelet-Európába pedig az ilyenkor elvártnál melegebbet vont fel.

Az Egyesült Államok keleti részén több államot méteres hó borít, rendkívüli a hideg. Sokan az évszázad teléről beszélnek Amerikában, az egyszerű megoldások híveként ismert Trump elnök meg is jegyezte, jól jönne egy kis klímaváltozás az országnak.

Most is azt nyögi…

A meteorológus szerint túlzás az évszázad teléről beszélni, a hőérzetet jelentősen, akár több tíz Celsius-fokkal is csökkentheti az erős szél. Ez az úgynevezett wind chill, itt írtunk róla bővebben. Tisztán látszik, hogy amikor nálunk kezdetét veszi a lehűlés, azaz január 8-9. környékén, Amerikában enyhül az idő.

Mindössze két hét telet kapott az Egyesült Államok, és ha az elnök klímaváltozásért sóhajt, hát épp most kapta meg. A Nagy-Tavak környékén ugyanis november vége felé beköszönt a tél, elkezdődik a havazás, a klíma ott hidegebb a magyarországinál.

Most azonban csaknem három hetet késett a tél, tekintve hogy december 24-én szakadt a nyakukba az első komolyabb hó. Előtte ott is az a 10 fok környéki meleg volt, mint most nálunk – november végén-december elején pedig Kelet-Európa volt fagyosabb a szokásosnál.

(Kiemelt kép:MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik