Tudomány

Két fok kell a durva szárazsághoz

Egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya 27 globális klímamodell előrejelzései alapján határozta meg azokat a térségeket, ahol a szárazság jelentősen nőni fog, amikor a globális felmelegedés eléri az 1,5 vagy a 2 Celsius-fokot – nem a nulláról indulunk, az átlaghőmérséklet mára már 1 Celsius-fokkal növekedett.

Kimutatták, hogy 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén – ami 2052-2070 között következhet be – a földfelszín 24-32 százaléka fog nagyon kiszáradni, 1,5 Celsius-fok esetén ez csupán 8-10 százalék.

A szárazság már ma is súlyos probléma a Földközi-tenger térségében, Dél-Afrikában és Ausztrália keleti partvidékein. Mexikó, Brazília, Dél-Afrika és Ausztrália egyes térségeiben pedig sivatagosodás megy végbe a globális felmelegedés hatására.

A 2015 decemberében Párizsban tartott klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azon szándékukat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák.

Ha sikerül elérni az 1,5 Celsius-fokos célt, Dél-Európa, Dél-Afrika, Közép-Amerika, az ausztrál partvidék és Délkelet-Ázsia térségei – ahol jelenleg a világ lakosságának 20 százaléka él -, elkerüli a jelentős kiszáradást – idézi az MTI Szu-Csong Cseongot, a sencseni Tudományos és Műszaki Egyetem kutatóját.

(Kiemelt kép: ALVARO FUENTE / NURPHOTO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik