Tudomány

Elefántgyilkolás: megszűnik a legnagyobb piac

A WWF beszámolója szerint a kínai kormány megtiltotta az elefántcsont belföldi kereskedelmét. Óriási jelentőségű döntés, hiszen az ázsiai ország volt a világ legnagyobb felvevőpiaca. Világszinten 1990 óta tilos elefántcsontot forgalmazni, de sok ország nyitva hagyta belső piacát, így vált az orvvadászat – az élőhelyek elvesztése mellett – a 4-5 tonnás óriások sírásójává.

Évente 30 ezer elefántot ölnek meg az agyara miatt, az elmúlt évszázadban a vadon élő afrikai elefántok száma 3-5 millióról 415 ezerre csökkent.

Nem csoda, ha Ginette Hemley, a WWF alelnöke úgy nyilatkozott, Kína új reményt adott az elefántoknak, évtizedek múlva e döntésre úgy nézhetünk majd vissza, mint az egyik legfontosabb napra az elefántvédelem történetében.

Kínában mindeddig 34 legális feldolgozóüzem működött, elefántcsonttal 143 kijelölt helyszínen lehetett kereskedni. A kormány ígéretet tett, hogy segít új állást találni az így munkanélkülivé lett embereknek – írja az IFLScience.com.

Hatalmas eredmény, nyilvánvalóan csökkenti az elefántok gyilkolását, de nem fogja egy csapásra megállítani: a kereskedelem súlypontja más ázsiai országokba helyeződik át.  A megoldás, ahogy Hemley fogalmaz a globális tiltás lenne, ennek kulcsa pedig a kormányok kezében van.

 

(Kiemelt kép: FISCHER, B. / ARCO IMAGES GMBH / DPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik