Tudomány

Bolygófaló csillagra bukkanhattak

24.hu
24.hu

2017. 12. 27. 07:00

Tabby csillaga után újabb rejtélyes fényingadozást produkáló objektumról számolhatunk be. Igaz, az RZ Piscium elhalványulását egészen biztosan nem földönkívüliek idézik elő.
Korábban a témában:

Az RZ Piscium nevű égitest nagyjából 550 fényévre található, és jóval fiatalabb a Napnál. A csillag vizsgálata felfedte, hogy az objektum alkalmanként két napon át 10 százalékkal halványabbá válik.

Két elmélet is született a jelenség megmagyarázására. Az egyik szerint az égitest körül egy aszteroidákban gazdag öv fekszik, a helyi objektumok gyakori ütközése pedig olyan törmeléklemezt hoz létre, amely bizonyos időszakonként eltakarja a csillagot.

A másik hipotézis az, hogy az RZ Piscium valójában idősebb a Napnál, és már vörös óriássá alakult. Ahogy az égitest felfúvódik, sorra falja fel a környezetében elhelyezkedő bolygókat. A létrejövő por aztán fényingadozást vált ki.

Az Astronomical Journal folyóiratban megjelent új tanulmány szerint mindkét elképzelésben van némi igazság – számol be az IFLScience. A szakértők új vizsgálatuk során arra jutottak, hogy az RZ Piscium ugyan fiatal, de így is képes elpusztítani néhány bolygóját, kialakítva a törmelékfelhőt.

Megfigyeléseink azt mutatják, hogy hatalmas por- és gázfelhők takarják időnként a csillag fényét, és talán bele is kígyóznak

– mondta Kristina Punzi, a Rochester Technológiai Intézet munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője. A kutató hozzátette, bár más magyarázat is van a jelenségre, a csoport a csillag körül keringő bolygók megsemmisülésében látja a törmelékhalmazok kialakulásának okát.

A tanulmány szerint a csillag folyamatosan lopja az anyagot egy, a közelében fekvő óriásbolygóból. A folyamat hatására gáz- és poráramlatok jelennek meg. Az érintett égitest már meg is semmisülhetett, de az sem lehetetlen, hogy több kisebb objektum ütközése hozta létre a törmeléket a rendszerben.

A szakértők az RZ Piscium vizsgálatához különböző távcsöveket használtak. Az elemzés felfedte, hogy a csillag több infravörös sugárzást hoz létre, mint más típusú elektromágneses sugárzást. Ez azt jelenti, hogy az objektumot forró porlemez veszi körül.

A csillag röntgenkibocsátása is közel 1000-szer nagyobb a Napénál, ez pedig arra utal, hogy az égitest inkább fiatal, semmint öreg. A csapat a helyi lítiumszint felmérése során is arra jutott, hogy az RZ Piscium 30-50 millió éves lehet.

(Kiemelt kép: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.