Tudomány

Isten éltesse, a legnagyobb csodák fotósát!

hubble(960x640).jpg (hubble űrteleszkóp, )
hubble(960x640).jpg (hubble űrteleszkóp, )

Huszonöt éves a Hubble Űrteleszkóp, a történelem egyik legcsodálatosabb, ember alkotta eszköze.

Huszonöt éve ezen a napon, 1990. április 24-én indították el a Kennedy Űrközpontból a világűrről az eddigi legszebb képeket készítő Hubble Űrtávcsövet (HST – Hubble Space Telescope).

 A Hubble (fotó: Wikipédia)

A távcső eredeti feladata az volt, hogy az addigiaknál pontosabb, részletgazdagabb képeket csináljon a világegyetemről – ami bolygó körüli pályáról könnyen megoldható, hiszen nem kell számolni az atmoszféra torzító és fényelnyelő hatásával. A tizenegy tonnás monstrum kilencvenhat percenként tesz egy teljes kört a Föld körül. Az űrtávcsövet napelemek működtetik, és eddigi pályafutása során több százezer nagy felbontású fotót küldött vissza a Földre, átlagosan 16 GB-nyi adatmennyiséget hetente. Az űrtávcső infravörös, látható és ultraibolya tartományban is képes képeket készíteni.

 Westerlund 2 csillaghalmaz (fotó: hubblesite.org)

A Hubble eddig 10.000 galaxist fedezett fel, melyek közül néhány egészen fiatal volt – a Nagy Bumm utáni 6-800 millió éves állapotukat sikerült feltárni. Az űrteleszkóp által készített képek nem egyszer segítettek választ adni azéletet, a világmindenséget, meg mindent érintő kérdésekre is. Például a HST segítségével bizonyosodtunk meg arról, hogy a világegyetem gyorsuló ütemben tágul, ami megerősíti a Nagy Bumm-elméletet, de a Hubble olyan bolygók légkörének elemzésére is képes, amelyek nem ebben a naprendszerben vannak. A hatalmas horderejű tudományos felfedezések mellett az is bizonyos, hogy a csillagokat kedvelők számára a Hubble által készített felvételek egyszerűen szemet gyönyörködtetőek.

 “Misztikus hegy” gáz-, és porfelhő a Carina-ködben

Az űrtávcső élettartama azonban véges. A tervek szerint három év múlva fejezi be pályafutását, amikor is a Csendes-óceánba navigálva megsemmisítik. Helyét az új generációs James Webb űrtávcső fogja átvenni.

 A Sombrero galaxis (fotó: hubblesite.org)

A Hubble által készített további képeket IDE kattintva talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik