Tudomány

Lakható exobolygók várhatnak ránk a szomszédos rendszerben

A Yale Egyetem csillagászai az Alfa Centauri csillagrendszert elemezve arra jutottak, hogy létezhetnek még fel nem fedezett Föld-szerű exobolygók az idegen rendszerben.

A Debra Fischer és Lily Zhao vezette csapat arra jutott, hogy az Alfa Centauriban olyan kicsi, Föld-szerű égitestek lehetnek, melyeket eddig nem sikerült kimutatni – számol be a Yale Egyetem oldala. A szakértőknek ráadásul sikerült kizárniuk néhány feltételezett nagyobb objektum létezését is, ezzel árnyalva a rendszerről kialakított képet.

Az Univerzum azt mondta nekünk, hogy a kis bolygók a leggyakoribb típusú bolygók, kutatásunk pedig azt mutatja, hogy épp ezek azok, melyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek az Alfa Centauri A és B körül

– mondta Fischer.

Az Alfa Centauri nagyjából 4,365 fényévre található a Földtől, így mai tudásunk szerint ez a hozzánk legközelebb eső idegen rendszer. Az Alfa Centaurihoz három csillag tartozik, a Centauri A, a Centauri B és a Proxima Centauri. Utóbbi égitest mellett tavaly azonosítottak egy Föld-szerű exobolygót.

Mivel az Alfa Centauri csillagászati szempontból igen közel található, valószínűleg ez lesz az első idegen rendszer, melyet az emberiség felkeres. Az új eredmények ráadásul azt sugallják, hogy a Centauri A és B körül kőzetbolygók várnak ránk.

A vizsgálat során a szakértők a legújabb spektrográfiai eszközökkel tanulmányozták a rendszert. Fischer szerint berendezéseik egészen mostanáig nem voltak elég fejlettek az efféle elemzések elvégzéséhez. Bár a kutatás arra nem volt alkalmas, hogy segítségével újabb objektumokat találjanak, így is következtetni tudtak arra, hogy milyen típusú bolygók lehetnek a rendszerben.

Zhao megállapította, hogy az Alfa Centauri lakható zónájában több azonosítatlan égitest is elhelyezkedhet.

A szakértő szerint a Centauri A-nál 50, a Centauri B-nél 8, a Proxima Centauri-nál pedig fél földtömegűnél kisebb exobolygók keringhetnek.

A kutatók emellett több feltételezett gázóriás létezését is kizárták. Ezzel csökkent annak a valószínűsége, hogy a rendszerben olyan hatalmas objektumok vannak, melyekhez a kisebb égitestekre veszélyes aszteroidák tartoznak.

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik megkönnyítik a helyi exobolygók keresését.

(Kiemelt kép: ESO/M. Kornmesser)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik