Tudomány

Mind félünk tőle, mert az anyát és a magzatot is elveszíthetjük

Agyvérzés, vesék leállása, erős vérzés, epilepsziaszerű görcsök – a HELLP-szindróma hirtelen alakul ki, az anya és a magzat életét is komolyan veszélyezteti.

Az egész országot sokkolta a debreceni hármas ikrek édesanyjának halála: az úgynevezett HELLP-szindróma bizonyult végzetesnek. Az eset kapcsán annak jártunk utána: mi is ez a kevéssé ismert, mégis nagyon veszélyes betegség.

A legveszélyesebb szövődmény

Eredetéről, okáról máig viták folynak, ami viszont tény: kialakulása évről-évre gyakoribb, mára a fejlett országokban

ez az anyai halálozás egyik meghatározó tényezője.

Terhességi toxémiáról van szó, ami az anya olyan megbetegedését jelenti, amely kizárólag a terhesség kapcsán, a várandósság második felében jelentkezik. Folyadékvisszatartással kezdődik, vizesednek a kezek és a lábak, a folyadék a vérkeringésbe is bekerül, emelkedik a vérnyomás, fehérje jelenik meg a vizeletben.

A HELLP ezek legveszélyesebb szövődménye, mind félünk tőle, mert hirtelen alakul ki szélsőséges kockázat: az anyát és a magzatot is elveszíthetjük

– mondja a 24.hu-nak Dr. Alexanjan Nelli szülész-nőgyógyász.

Vészhelyzet

Kezdeti jelként a kismama végtagvizesedést és magas vérnyomást tapasztal, ami viszont számos más okból is előfordulhat a terhesség idején. Ezért lényeges a lehető legkomolyabban venni a rendszeres terhesgondozást, illetve az orvosnak is folyamatosan szem előtt kell tartania ezt az eshetőséget:

laborvizsgálatokkal azonnal diagnosztizálható.

Igaz, sokszor ez sem elég, a HELLP hirtelen alakul ki és válik életveszélyessé. A vérnyomás az egekbe szökik, a laborleletek kóros értékeket mutatnak, epilepsziához hasonló görcsös rohamok lépnek fel. A legfontosabb kockázati tényezők ilyenkor:

  • a vesék leállása,
  • agyvérzés,
  • a méhlepény idő előtti leválása,
  • erős vérzés.

Gyakorlatilag egyik percről a másikra az egész szervezet működése a feje tetejére áll, rohanni kell műtőbe, alapvetően az anya szervezetét kell tehermentesíteni. Császárral kiemelni a babát, menteni az ő életét. Az anya vérnyomását minden eszközzel le kell szorítani, közben természetesen kezelni az esetlegesen fellépő további következményeket

– mondja a szakorvos.

Fotó: Thinkstock

Sokszor már késő, és a HELLP bárkinél, bármikor előfordulhat. Kialakulásának esélyét a szülésznőgyógyász szerint megelőzéssel csökkenthetjük, ami ez esetben a minden szempontból jól gondozott terhességet jelenti a fogantatástól a szülés utáni hetekig.

Császár a 30. hét előtt

A HELLP jelentése

Angol mozaikszó a Hemolysis, Elevated Liver enzymes, and Low Platelet count kifejezésekből. Ezek a betegségre jellemző laboratóriumi eltérések, magyarul: vörösvértestek szétesése, emelkedett májenzimek és alacsony vérlemezkeszám.

Nézzük most a betegséget általánosságban a Dr. Hupuczi Petronellának,  a Maternity klinika szakorvosának leírására támaszkodva.

A HELLP-szindróma a szülések kevesebb mint egy százalékánál fordul elő, klasszikus megjelenése 25 év feletti, többedszer szülő nőkre jellemző, akiknél a korábbi terhességek normál lefolyásúak voltak.

A halálozási arány anyák esetében körülbelül 20 százalék.

Létezik egy korai, a terhesség második harmadában jelentkező típusa, ennek hátterében a magzatot tápláló lepény betegsége áll. A folyamat a lepény kóros kialakulásával már az első három hónapban elkezdődik, de a tünetek csak a 20. hét után jelennek meg.

A jellemző laboratóriumi eltérések, mint a vörösvértestek szétesése, emelkedett májenzimek és alacsony vérlemezkeszám mellett megjelenhet magas vérnyomás és fehérjeürítés az anyánál, a magzatot érintve méhen belüli sorvadás, kevesebb magzatvíz.

Eredménye koraszülés, a súlyos tünetek miatt a terhességet gyakran már a 30. hét előtt be kell fejezni.

Nagyon súlyos állapot

A másik típus a 32-34. hétben váratlanul jelentkezik és kialakulhat szülés után is. A legjellemzőbb tünetek:

  • fájdalom a gyomor vagy a jobb bordaív alatt,
  • hányinger, hányás,
  • homályos látás,
  • erős fejfájás,
  • rossz közérzet.

Az elég általános tünetek és a változatosan megjelenő kórkép miatt időbe telhet a helyes diagnózis felállítása, ami a HELLP e-típusa esetén önmagában nagyon súlyos következményeket hordoz. Elégtelen ellátás esetén a kismama gyakran szembesül szövődményekkel, mint például véralvadási zavar, lepényleválás, veseelégtelenség vagy agyvérzés.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik