Tudomány
A polar bear managed to get on one of the last ice floes floating in the Arctic sea. Due to global warming the natural environment of the polar bear in the Arctic has changed a lot. The Arctic sea has much less ice than it had some years ago. (This images is a photoshop design. Polarbear, ice floe, ocean and sky are real, they were just not together in the way they are now)

Már visszafordíthatatlan az Északi-sarkvidék átalakulása

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) éves jelentése alapján nagyon rossz a helyzet az Északi-sark környékén. Az adatok szerint az Arktisz olyan mértékben változott meg, hogy már sosem lesz olyan, mint régen.
Korábban a témában:

A NOAA minden év decemberében kiadja azt a jelentést, amely a korábbi év októberétől az adott év szeptemberéig mutatja be az Északi-sarkvidék alakulását. A szakértők az új adatokat a hosszú távú trendekkel is összehasonlítják.

Bár a legutóbbi sarkvidéki nyár viszonylag hűvös volt, az Arktiszon nem jött létre kellő mennyiségű tengeri jég. A jelek alapján a helyi ökoszisztéma egyáltalán nem egészséges: a levegő és a tenger egyre melegszik, emiatt pedig egyre olvad a hó és a jég. A NOAA kutatói szerint napjainkra a vékony tengeri jég vált normálissá.

Úgy tűnik, hogy hiába fog jönni egy-egy hűvösebb év, az Arktisz túl sérült ahhoz, hogy helyreállhasson.

A szakértők a jelentés elkészítéséhez négy meghatározó tényezőt, a levegőt, a vizet, a szárazföldet és a jeget vizsgálták.

Minden téren rossz a helyzet

A 2015-2016-os jelentés szerint a tavalyi év 1900 óta a legmelegebb volt a sarkvidéken. Bár a 2016-2017-es periódus valamivel hűvösebben alakult, így is ez az év lett a második legforróbb. A helyi ősz és tél ráadásul kifejezetten melegen telt.

2017 tavasza és nyara ugyanakkor szokatlanul hideg volt. Az idei nyár sokkal hűvösebben alakult az utóbbi évekhez képest, igaz, Alaszkában és Északnyugat-Kanadában minden idők legforróbb júliusát mérték.

A víz hőmérsékletének alakulása sem túl biztató. Bizonyos régiókban ugyan 2017 augusztusában 2016-hoz képest 3 Celsius-fokkal hidegebb volt a tenger felszínének hőmérséklete, összességében az idei adatok is fokozatos melegedésre utalnak. A tenger hőmérsékletének emelkedése nem csak a jég olvadását gyorsítja fel, de a vízi ökoszisztémát is felborítja.

031000-N-XXXXB-001
Arctic Circle (Oct. 2003) -- Three Polar bears approach the starboard bow of the Los Angeles-class fast attack submarine USS Honolulu (SSN 718) while surfaced 280 miles from the North Pole.   Sighted by a lookout from the bridge (sail) of the submarine, the bears investigated the boat for almost 2 hours before leaving.  Commanded by Cmdr. Charles Harris, USS Honolulu while conducting otherwise classified operations in the Arctic, collected scientific data and water samples for U.S. and Canadian Universities as part of an agreement with the Artic Submarine Laboratory (ASL) and the National Science Foundation (NSF).  USS Honolulu is the 24th Los Angeles-class submarine, and the first original design in her class to visit the North Pole region.  Honolulu is as assigned to Commander Submarine Pacific, Submarine Squadron Three, Pearl Harbor, Hawaii.  U. S. Navy photo by Chief Yeoman Alphonso Braggs.  (RELEASED)
Egy lépésre vagyunk attól, hogy felboruljon a sarkvidéki ökoszisztéma
A csökkenő jégterület miatt néhány jegesmedve új étrendre állt át, ez pedig komoly problémát okozhat.

A szárazföldön a kutatók a permafroszt, azaz a tartósan fagyott talaj változását elemezték. A megfigyelések alapján az Északi-sarkvidék talaja fokozatosan melegszik és olvad. Igaz, a műholdas felvételek azt mutatják, hogy a 2016-2017-es periódusban az átlagosnál nagyobb területnyi szárazföldet fedett hó – 2005 óta ez az első pozitív anomália a hótakaróban.

A tengeri jég állapota is az utóbbi idők tendenciájához igazodik: összességében egyre zsugorodik a jég területe. A tudósok már évekkel ezelőtt megjósolták, hogy idővel teljesen jégmentessé válhat az arktiszi nyár.

A NOAA hivatalos álláspontja most az, hogy a sarkvidék sosem lesz már egész évben kellően jeges.

2016-2017 tele 1979 óta a legkisebb jégmaximumot hozta. Idén 2017. március 7-én volt a legnagyobb a jég kiterjedése, ekkor 14,2 millió négyzetkilométert borított jég – ez 8 százalékkal alacsonyabb a 1981-2010-es átlagnál. A zsugorodás ráadásul a vártnál 5 nappal korábban kezdődött meg, így már szeptember 13-án elérte a sarkvidék a jégminimumot, a 4,6 millió négyzetkilométert – ez szintén az 1981-2010-es átlag alatt van.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a fennmaradó jég állapota sem kielégítő. A jég fiatalabb, vékonyabb és kevésbé stabil, mint a múltban. Mivel a rosszabb minőségű jégfelület kisebb valószínűséggel marad meg vagy növekszik, kijelenthető, hogy az Északi-sarkvidék átalakulása visszafordíthatatlan.

Mivel az Arktisz az egész bolygó működésében fontos szerepet tölt be, az adatok azt mutatják, hogy a Föld sincs biztonságban.

(Via: Live Science, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.