Tudomány
031000-N-XXXXB-001
Arctic Circle (Oct. 2003) -- Three Polar bears approach the starboard bow of the Los Angeles-class fast attack submarine USS Honolulu (SSN 718) while surfaced 280 miles from the North Pole.   Sighted by a lookout from the bridge (sail) of the submarine, the bears investigated the boat for almost 2 hours before leaving.  Commanded by Cmdr. Charles Harris, USS Honolulu while conducting otherwise classified operations in the Arctic, collected scientific data and water samples for U.S. and Canadian Universities as part of an agreement with the Artic Submarine Laboratory (ASL) and the National Science Foundation (NSF).  USS Honolulu is the 24th Los Angeles-class submarine, and the first original design in her class to visit the North Pole region.  Honolulu is as assigned to Commander Submarine Pacific, Submarine Squadron Three, Pearl Harbor, Hawaii.  U. S. Navy photo by Chief Yeoman Alphonso Braggs.  (RELEASED)

Idén sem túl rózsás a helyzet a sarkokon

Az arktiszi tengeri jég idén szeptember 13-án érte el legkisebb kiterjedését. A 2017-es jégminimum 1978 óta a nyolcadik legalacsonyabb.
Korábban a témában:

A NASA és a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) műholdas felvételeit elemezve a kutatók arra jutottak, hogy 4,64 millió négyzetkilométeresre csökkent az északi-sarki tengeri jég területe. Ez 1978 óta a nyolcadik legkisebb arktiszi jégminimum.

Az arktiszi tengeri jég a Jeges-tengert és a környező tengereket borító jégterület. Ezt a takarót gyakran nevezik a bolygó légkondicionálójának: a fehér felület visszaveri a napfényt, így hűtve le a bolygót.

A jégsapka az évszakok során természetesen alakul: ősszel és télen nő, tavasszal és nyáron pedig zsugorodik, a legkisebb kiterjedését pedig általában szeptemberben éri el. A minimum azonban az 1970-es évek óta gyors ütemben csökken.

Idén viszonylag mérsékelt volt a hőmérséklet az Északi-sarkon, sőt, egyes régiókban még az átlaghoz képest hűvösebben is alakult.

A 2017-es jég legkisebb kiterjedése mégis 1,58 millió négyzetkilométerrel volt alacsonyabb az 1981-2010-es átlaghoz képest.

Claire Parkinson, a NASA munkatársa szerint a minimális felületet a jég korábbi állapota és az éghajlati tényezők határozzák meg. Az idei alacsony terület oka az, hogy eleve rosszabb az északi-sarki jég minősége, mint 38 évvel ezelőtt.

A három legkisebb minimális kiterjedés – a 2007-es, a 2012-es és a 2015-ös – hátterében a szokásosnál melegebb környezet állt. Parkinson úgy véli, három évtizeddel ezelőtt a jégtakaró jóval vastagabb és nagyobb volt, így jobban ellenállt volna a hasonlóan meleg körülményeknek.

A bolygó másik felén, az Antarktisznál, a jég épp legnagyobb kiterjedése felé közeledik – a csúcs általában szeptember-október környékén áll be. Az idei maximum minden idők ötödik legalacsonyabbja lesz.

Bár 2012-2014 közt javulás volt tapasztalható a Déli-sarknál, 2015 óta itt is zsugorodik a jégsapka.

Ami a legmeglepőbb volt a tengeri jégfelület változásában az elmúlt három évtizedben az a tény, hogy az antarktiszi tengeri jég növekedett, ahelyett, hogy csökkent volna

– mondta Parkinson. A kutató hozzátette, az északi jég zsugorodására a klímaváltozás miatt ugyan számítottak, a csökkenés mértéke azonban nagyobb volt, mint amit a modellek és előrejelzések jósoltak.

Parkinson szerint egyelőre korai megmondani, hogy mi vár hosszú távon az antarktiszi jégre, az elmúlt két év eseményei azonban olyan adatokat szolgáltatnak, melyeken tesztelni lehet a különböző elméleteket. A vizsgálatokkal talán arra is választ kaphatunk, hogy összességében miért nőtt a déli tengeri jégfelület 1979-2015 között.

A két pólus havi műholdas elemzése azt mutatja, hogy az 1970-es évek vége óta mindent egybevetve csökkent a Föld sarki jégterülete. Parkinson kiemelte, ebben az évben januártól augusztusig minden, a globális tengeri jégtakaróra vonatkozó havi negatív rekord megdőlt.

(NASA)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73891306, SkultÈty DÛra szexu·lis nevelÈs oktatÛ, szexu·lterapeuta, csal·dsegÌtı, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.