Tudomány
Doornenburg, 2017. július 28.
Rekeszekben sorakozó friss tojások egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)

Fél év után csökkenhet a tojás ára

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 11. 30. 07:05

A fipronil-szennyezés miatt több millió tojótyúkot kellett elpusztítani, ez okozza a tojásárak emelkedését. Az állomány pótlása nagyjából  fél év, a helyzet addig csak romolhat: például egy komolyabb madárinfluenza miatt.
Korábban a témában:

Az utóbbi hetekben ritkán látott emelkedésnek indult a tojás ára: a legolcsóbb, ketreces tartásból származó termék 30-36 forintról 50-60 forintra drágult darabonként. A híradásokból kiderül: a tavaly téli madárinfluenza, illetve az idei nyár végi fipronil-botrány csökkentette a kínálatot, a keresleti piac pedig logikusan áremelkedéssel jár.

Arra viszont sem ágazati szakemberek, sem közgazdászok nem vállalkoznak, hogy megjósolják meddig tart ez az egész, és hol tetőzhet a tojás ára?

Fipronil: milliószám ölték le a tojókat

A tavalyi járvány veszteségein többé-kevésbé túljutott az ágazat, a tojás mostani árát elsősorban a fipronillal szennyezett állomány elvesztése befolyásolja. Magyarországot szerencsére alig érintette, de Nyugat-Európában, főleg a legnagyobb tojásexportőr Hollandiában tojótyúkok millióit kellett elpusztítani.

Az EU-s tojáspiacot általában túlkínálat jellemzi, ami alacsony árakat biztosít Magyarországon is, ám ugyanúgy hamar megérezzük azt is, ha bármi változás történik. A magyar tojástermelők átlagosan a hazai piac 70-75 százalékát tudják ellátni, a mostani drágulás egyértelműen az importkiesésből fakad

– mondja a 24.hu-nak Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács Mezőgazdasági titkára, a Tojás- és Szabadtartásos Szövetség titkára.

Onstwedde, 2017. augusztus 3.
Friss tojásokat semmisítenek meg egy gazdaságban, a hollandiai Onstweddében 2017. augusztus 3-án. A holland élelmiszerbiztonsági hatóság, az NVWA felfüggesztette a tojáskereskedelmet és elrendelte a tojások megsemmisítését, mert egyes gazdaságokban Fipronil rovarirtószert használtak a vörös atkák ellen, és az egészségre káros mértékű Fipronilt találtak az élelmezésre szánt tojásokban. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Fotó: MTI/EPA/Vincent Jannink

Emlékeztetőül: a fipronil egy kutyák-macskák számára kifejlesztett élősködők elleni szer, rovarirtó készítmény, de emberi fogyasztásra szánt állatok esetén tilos alkalmazni. Az anyag ugyanis felhalmozódik a szervezetben, a csirke húsával, tojásával pedig az emberbe jut – itt irtunk róla részletesen.

A botrány kirobbanása után szakemberek mindent megtettek, hogy kihajtsák a mérget az érintett állatokból: vedlettették őket, természetes anyagokkal, májtisztítással próbálkoztak – mind hiába. A vége az lett, ahogy fent is írtuk, több országban millió számra kellett elpusztítani a fipronil-fertőzött tojótyúkokat.

Ez tehát a hiány oka, de még mindig a kérdés, meddig tart a drágulás?

Akár fél év is lehet

Termelésről beszélünk, minden szempontból megtervezett racionalizált folyamatokról, mégse felejtsük el, élőlényekről van szó. Nem lehet egy újabb gép munkába állításával pillanatok alatt lefaragni a veszteséget. A tojótyúkállományok mögött szülőpárállományok állnak, a több millió madár pótlása a csibével kezdődik. Sőt!

Három hét, mire a tojásból naposcsibe lesz, ami 18-20 hetesen éri el a tojóképes kort. Vagyis egy tojótyúk-generáció felnevelése akár fél év is lehet

– emeli ki a szakember.

A mostani viszont messze áll az ideális esettől, hiszen a rövid idő alatt keletkezett milliós veszteség pótlása nem megy egyik napról a másikra. És itt jutunk el az árak várható alakulásához.

A tojásárak normál esetben karácsony előtt megemelkednek majd év elején visszatérnek a „szokott” szintre, és húsvétkor ugyanez a hullám tapasztalható. Idén semmi biztosat nem mondhatunk, a jelenlegi várakozásokat így foglalhatjuk össze:

  • nem tudjuk, hol tetőzik majd a tojás ára;
  • karácsonyig a jelenlegi 60 forint körüli árak már remélhetően nem változnak jelentősen;
  • nagy valószínűséggel elmarad az ünnepek utáni csökkenés;
  • olcsóbb tojásra leginkább húsvét után van esély, mert ha nem történik más baj, ekkorra áll helyre az állomány létszáma;
  • nem tudjuk, jövőre hol fog beállni a végleges ár;
  • elképzelhető az is, a korábbi 30-36 forintos szintre már nem csökken vissza;
  • bármikor, bármi megtörténhet, amitől tovább romlik a helyzet.

Lehet még rosszabb: madárinfluenza

A tojás esetén is igaz, minden mindennel összefügg, váratlan, hirtelen változások minden gondos számítást, tervezést kútba ejthetnek. Ilyen például egy komolyabb madárinfluenza-járvány, épp most jött el a szezonja – emeli ki Molnár Györgyi.

Olaszországban már egy telepen felütötte a fejét, csak remélni tudjuk, az idei télen nem lesz belőle komolyabb probléma. Még csak az sem kell, hogy nálunk legyen baj, a korábbi évek tanulsága szerint egy nagyobb amerikai járvány is megemeli a tojás árát Európában: ha Amerikában nő a kereslet és emelkednek az árak, a termelők nyilván oda viszik a termékeiket, ahol többet kapnak érte.

Azért az itt is van öröm az ürömben: ár-értékarányt tekintve még 60 forintért is a tojás a legolcsóbb fehérjeforrásunk.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vincent Jannink

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.