Tudomány

Teljesen eltűnhetnek az éjszakák a fényszennyezés miatt

Az emberi populáció és a városok számának növekedése súlyos hatással van a környezetre. Egy új tanulmány azt mutatja be, hogy terjeszkedésünk miként szüntette meg az éjszakát a bolygó egyes régióiban.

Christopher C. M. Kyba, a Német Geokutató Központ munkatársa által vezetett csapat a 2012 és 2016 között készült éjszakai műholdas felvételeket elemezte – számol be az IFLScience.

Az adatok alapján a vizsgált időszakban évente 2 százalékkal nőtt a mesterségesen megvilágított területek aránya.

Bár az éjszakai Földet ábrázoló képek igen látványosak, a fényszennyezés rendkívül veszélyes: nemcsak az élővilágra, de az emberi egészségre is káros.

A kutatók a Suomi NPP műhold felvételeit tanulmányozták. A szerkezetnek többek közt olyan berendezése is van, mellyel fel tudja mérni az éjszakai fénykibocsátást. A műszer az infravörös sugárzást képes megfigyelni, a látható kék fényt azonban nem.

Mivel az utóbbi időkben egyre több energiatakarékos, magas kék fényt kibocsátó lámpát használnak, a szakértők arra számítottak, hogy a műhold csökkenést fog érzékelni a fényszennyezésben.

Elképesztő fényárban úszik az éjszakai Föld
Utoljára 2012-ben készítették el bolygónk éjszakai térképét. Azóta sokat változott a világ.

Az adatok azonban mást mutattak. Míg egyes területeken, például Spanyolországban és az Egyesült Államokban a kibocsátás állandó maradt, a fejlődő országokban látványosan nőtt a fényszennyezés.

Az eredmények alapján az alternatív, energiatakarékos eszközök használatára való áttérés rengeteg nem várt következménnyel járt. Mivel az új típusú fényforrásokkal a városok rengeteget spórolhatnak, a települések a megtakarításokból újabb lámpákat telepítenek.

Sőt, sok városban, ahol a magas fogyasztás miatt korábban bizonyos időszakokban kikapcsolták a világítást, immár egész éjjel égnek az utcai lámpák.

A folyamat hatására mára a Föld több pontján teljesen eltűnt az éjszaka. Bár két országban, Szíriában és Jemenben csökkent a fényszennyezés, az adatok alapján a jövőben tovább fog emelkedni az éjszakai kibocsátás.

(Kiemelt kép: NASA/NOAA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik