Tudomány

Teljesen eltűnhetnek az éjszakák a fényszennyezés miatt

24.hu
24.hu

2017. 11. 24. 12:09

Az emberi populáció és a városok számának növekedése súlyos hatással van a környezetre. Egy új tanulmány azt mutatja be, hogy terjeszkedésünk miként szüntette meg az éjszakát a bolygó egyes régióiban.
Korábban a témában:

Christopher C. M. Kyba, a Német Geokutató Központ munkatársa által vezetett csapat a 2012 és 2016 között készült éjszakai műholdas felvételeket elemezte – számol be az IFLScience.

Az adatok alapján a vizsgált időszakban évente 2 százalékkal nőtt a mesterségesen megvilágított területek aránya.

Bár az éjszakai Földet ábrázoló képek igen látványosak, a fényszennyezés rendkívül veszélyes: nemcsak az élővilágra, de az emberi egészségre is káros.

A kutatók a Suomi NPP műhold felvételeit tanulmányozták. A szerkezetnek többek közt olyan berendezése is van, mellyel fel tudja mérni az éjszakai fénykibocsátást. A műszer az infravörös sugárzást képes megfigyelni, a látható kék fényt azonban nem.

Mivel az utóbbi időkben egyre több energiatakarékos, magas kék fényt kibocsátó lámpát használnak, a szakértők arra számítottak, hogy a műhold csökkenést fog érzékelni a fényszennyezésben.

Elképesztő fényárban úszik az éjszakai Föld
Utoljára 2012-ben készítették el bolygónk éjszakai térképét. Azóta sokat változott a világ.

Az adatok azonban mást mutattak. Míg egyes területeken, például Spanyolországban és az Egyesült Államokban a kibocsátás állandó maradt, a fejlődő országokban látványosan nőtt a fényszennyezés.

Az eredmények alapján az alternatív, energiatakarékos eszközök használatára való áttérés rengeteg nem várt következménnyel járt. Mivel az új típusú fényforrásokkal a városok rengeteget spórolhatnak, a települések a megtakarításokból újabb lámpákat telepítenek.

Sőt, sok városban, ahol a magas fogyasztás miatt korábban bizonyos időszakokban kikapcsolták a világítást, immár egész éjjel égnek az utcai lámpák.

A folyamat hatására mára a Föld több pontján teljesen eltűnt az éjszaka. Bár két országban, Szíriában és Jemenben csökkent a fényszennyezés, az adatok alapján a jövőben tovább fog emelkedni az éjszakai kibocsátás.

(Kiemelt kép: NASA/NOAA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.