Tudomány
Genetic manipulation and DNA modification concept.

2018-tól doppingnak számít a génszerkesztés

24.hu
24.hu

2017. 10. 10. 10:52

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kiterjesztette 2003-as, géndoppingra vonatkozó tiltását. Hogy a szervezet miként lesz képes kimutatni a génszerkesztéseket, még kérdéses.
Korábban a témában:

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség már korábban is tiltotta az olyan genetikailag módosított sejtek és génterápiák alkalmazását, melyek növelik a sportolók teljesítményét. 2018-tól a listára az olyan génszerkesztő ágensek is felkerülnek, melyek befolyásolják a genomszekvenciákat, illetve a génkifejeződés transzkripciós vagy epigenetikus szabályzását.

A génmódosítás elsősorban a már meglévő gének szerkesztéséről, és nem az új gének hozzáadásáról szól. A terület fejlődése látványosan felgyorsult a CRISPR módszer 2012-es létrehozása óta.

Maggie Durand, a WADA szóvivője szerint a genetikai beavatkozás természetétől függ, hogy az eljáráson átesett személy később képes lesz-e versenyezni. Durand kiemelte, a tiltás elsősorban azokra a génmódosításokra vonatkozik, melyek a normál szinthez képest növelik a sportolók teljesítményét. Azok a versenyzők, akik terápiás célból részesülnek génszerkesztésben, mentességet kérhetnek majd a WADA-tól.

Az egyelőre kérdéses, hogy a szervezet hogyan tudja majd azonosítani az átalakításokat.

Az ügynökség a New Scientist megkeresésére nem árulta el, hogy van-e technikai kapacitás a genetikai szerkesztésekkel kapcsolatos csalások felfedezésére.

Az biztos, hogy a visszaélések kimutatása nem lesz könnyű. A WADA nagyjából tíz éve kezdett el kifejleszteni egy módszert a géndopping felismerésére. A technika tesztelése tavaly indult meg, igaz, a módszer csupán egy típusú génterápiát képes azonosítani.

A génszerkesztés kimutatása még nehezebb lesz, mint a hagyományos génterápiáké. Az átalakítások korlátozódhatnak bizonyos típusú szövetekre, például az izmokra, a vérvizsgálat pedig nem tudja azonosítani az ilyen típusú módosításokat.

Bár a WADA 2009-ben bemutatott egy eljárást, mellyel fel lehet fedezni a sportolók testében jelentkező váratlan átalakulásokat, ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a génszerkesztéssel visszaélők képesek kijátszani ezt a rendszert is.

(Kiemelt kép: Getty Images/vchal)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.