Tudomány

Új csapat érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

Hatórányi repülés után érkezett meg a két amerikai és egy orosz űrhajósból álló csapat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai Mark Vande Hei és Joe Acaba, valamint az orosz Alexander Miszurkin magyar idő szerint szeptember 13-án hajnalban érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra. A szakértők egy Szojuz MS-06-os fedélzetén utaztak, amely a Kazahsztánban fekvő bajkonuri űrrepülőtérről indult, négyszer megkerülte a Földet, majd dokkolt.

Az új csapattal hatfősre bővült az 53-as expedíció legénysége – a Nemzetközi Űrállomáson eddig a NASA asztronautája, Randy Bresnik; a Roszkoszmosz kozmonautája, Szergej Rjazanszkij; valamint az ESA űrhajósa, Paolo Nespoli tartózkodott.

Mark Vande Hei (felül), Joe Acaba (középen) és Alexander Miszurkin (alul) Kép: NASA/Bill Ingalls

Az 53-as expedíció több mint 4 hónapot fog az űrben tölteni, küldetésük során megközelítőleg 250 vizsgálatot végeznek majd el – a szakértők többek közt biológiai, földtudományi és fizikai kutatásokat fognak folytatni.

Bresnik, Rjazanszkij és Nespoli a tervek szerint decemberig marad a Nemzetközi Űrállomáson, míg az új csapat 2018 februárjáig teljesíti majd misszióját.

Az elmúlt 16 év során a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó több mint 200 szakember olyan tudományos és műszaki áttöréseket ért el, melyeket a földi laboratóriumokban lehetetlen lett volna megvalósítani. Az űrhajósok eredményei sokban hozzá fognak járulni a hosszabb űrutazások megtervezéséhez.

(Kiemelt képünkön a csapatot szállító Szojuz MS-06-os indulása látható. Kép: NASA/Bill Ingalls)

(NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik