Tudomány
844534 - Men In Black 3

A NASA olyan szakértőt keres, aki megvédi a Földet az idegenektől

Az űrügynökség természetesen nem a Sötét zsarukban látható titkos szervezethez hasonló csoport felállításán munkálkodik. A NASA egyszerűen szeretné megóvni az égitesteket az idegen környezetből érkező parányi szennyeződésektől.
Korábban a témában:

A NASA-nál kifejezetten fontosnak tartják, hogy megvédjék a távoli világokat a földi anyagoktól és mikroorganizmusoktól, illetve, hogy megóvják otthonunkat az idegen szennyeződésektől. A külső égitestekről érkező anyagok ugyanis súlyos hatással lehetnek a helyi környezetre. Éppen ezért az űrügynökség most bolygóvédelmi tisztet keres, aki évente 124 406-187 000 amerikai dolláros – azaz megközelítőleg 32-48 millió forintos – fizetést kaphat majd.

Maga a munkakör nem új, számtalan űrügynökség alkalmaz olyan szakembereket, akik részmunkaidőben végzik el a feladatot. Napjainkban csupán két teljes munkaidős bolygóvédelmi tiszt dolgozik a világon – egyikőjük a NASA-nál, másikójuk az ESA-nál (Európai Űrügynökség) teljesít szolgálatot. A NASA jelenlegi bolygóvédelmi tisztje Catharine Conley, aki 2014 óta tölti be a pozíciót.

Az 1967-es Outer Space Treaty értelmében az idegen égitestekre expedíciót szervező országoknak ügyelnie kell arra, hogy ne juttassanak az objektumokra ártalmas anyagokat, illetve, hogy a Földre visszaérkező űreszközeikkel ne hozzanak bolygónkra veszélyes szennyeződések.

A nemzetközi szerződés leszögezi, hogy egy-egy űrmisszió kevesebb mint 1 a 10000-hez eséllyel szennyezhet be egy idegen világot.

Conley a Business Insider megkeresésére azt mondta, ez nem túl óvatos, de nem is túl laza megkötés.

Az Outer Space Treaty miatt a bolygóvédelmi tiszteknek munkájuk során a világ számtalan űrközpontját kell felkeresniük. A szakember feladata az, hogy meggyőződjön arról, hogy űreszközeink nem károsíthatják a vizsgált égitesteket.

Tőlünk a Marsot, a Marstól minket kell megvédeni

Nem is kell feltétlenül landolniuk az űreszközöknek, hogy veszélyeztessék az érintett égitestet: elég, ha egy elhasznált szerkezet lezuhan az objektumon, és máris komoly galibát okozhat – emiatt kell a Szaturnusz légkörében elégetni a Cassini űrszondát, mielőtt még valamelyik közeli holdba csapódva szennyezni kezdene.

A közeljövőben a NASA bolygóvédelmi tisztjének feladata az lesz, hogy ellenőrizze a pár éven belül meginduló Mars-missziókat. Mivel a vörös bolygó felszínén ma is található folyékony víz, nem lehetetlen, hogy a Marson napjainkban is fellelhető valamiféle primitív létforma, melyre az odajuttatott földi mikroorganizmusok súlyos hatással lehetnek. Az sem kizárható, hogy – annak ellenére, hogy az objektumon jelenleg nincs semmiféle élet – egy bolygónkról származó baktérium megtelepedhetne a helyi környezetben.

A Mars-küldetésekkel egyébként nem csak az égitestet, de saját otthonunkat is veszélybe sodorhatjuk.

Az objektumon begyűjtött mintákban ugyanis olyan, számunkra ismeretlen szennyeződések lehetnek, melyek a földi laborokban súlyos problémákhoz vezethetnek.

Egy bolygóvédelmi tiszt azonban a megfelelő eszközök és eljárások kidolgozásába való bekapcsolódással, valamint a szükséges ellenőrzésekkel jelentősen csökkentheti a kockázatot.

Nem lesz ám akárkiből bolygóvédelmi tiszt

Egy bolygóvédelmi tiszt munkája valójában nem éppen akciófilmbe illő: Conley szerint munkanapjai többsége e-mailek, tanulmányok, javaslatok és egyéb anyagok olvasásával telik.

A feladatok ellátásához ráadásul különleges szakképesítésre van szükség. A jelentkezőknek legalább egyéves felső szintű kormányzati tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint magas színvonalon kell értenie a bolygóvédelmi kérdésekhez.

Amennyiben az embernek nincs tapasztalata a nemzetközi jelentőségű űrprogramok megtervezésében, végrehajtásában vagy felügyeletében, nincs sok értelme pályáznia az állásra.

Mivel a munka rengeteg nemzetközi koordinációval jár együtt, az sem árt, ha a jelentkező olyan diplomáciai készségekkel rendelkezik, melyekkel a rendkívül nehéz és bonyolult viták során is win-win helyzeteket tud elérni. A pályázónak emellett fizikai, mérnöki vagy matematikai területeket érintő felsőfokú végzettségre is szüksége lesz, meg persze a titkos biztonsági ellenőrzésen is meg kell felelnie ahhoz, hogy bolygóvédelmi tisztté válhasson.

(Business Insider)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A FUTURE KING IS BORN – In Disney’s all-new “The Lion King,” Simba idolizes his father, King Mufasa, and takes to heart his own royal destiny. Featuring JD McCrary and Donald Glover as young Simba and Simba, “The Lion King” roars into U.S. theaters on July 19, 2019. ©2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.