Tudomány

A parazita fajok egyharmada tűnhet el a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedéssel eljött a Föld történetének hatodik jelentős kihalási hulláma. A jelenség nem csak olyan barátságos külsejű fajokat fenyeget, mint a császárpingvin, az afrikai földimalac vagy az amerikai pocoknyúl, hanem bizonyos parazitákat is. Hisszük vagy sem, de ez egyáltalán nem jó hír.

A paraziták olyan organizmusok, melyek gazdaszervezeteken élve tápanyagokat vonnak ki azokból. Ezen élőlények igen változatosak, a gombáktól kezdve a férgeken át egészen a rovarokig számtalan élősködő faj létezik. Az egyes létformák más-más gazdaszervezetre specializálódtak.

Hogy megértsék, milyen hatással lesz az éghajlatváltozás a parazitákra, a Colin Carlson, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett kutatók a Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeumának 457 fajból álló élősködőgyűjteményét elemezték. A szakértők éveket töltöttek azzal, hogy kiderítsék, honnan származnak az egyes példányok, hogy felmérjék az élőlények földrajzi elterjedését.

A csapat ezután az adatokat klímamodellekkel kombinálva vizsgálta meg, hogy mekkora veszteség fogja érni a paraziták területeit. A szakértők azt is elemezték, hogy milyen hatással lesz az élőlények szétszóródása az egyes fajok élőhelyére.

A kutatók szerint az élősködők bolygónk legveszélyeztetettebb létformái közé tartoznak.

A használt klímamodelltől függően más-más eredmények születtek. Általánosságban elmondható, hogy az éghajlatváltozás leginkább a bolhákat és kullancsokat fenyegeti, míg bizonyos körülmények közt a folyamat kedvezhet egyes élőlényeknek, például a tetveknek.

Összességében a szakértők arra jutottak, hogy 2070-re a parazita fajok egyharmada pusztulhat ki.

Bár általában nem szeretjük a sokszor betegségeket is terjesztő élősködőket, valójába fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában – például elősegítik az állatok immunrendszerének erősödését. A kutatók úgy vélik, hogy ezen létformák elvesztése más fajok kihalását is előidézheti.

Az új tanulmányban a szakértők meglehetősen pontos képet festettek arról, hogy milyen sors vár a parazitákra. Azt ugyanakkor továbbra sem tudják, hogy hogyan lehetne megvédeni őket. Az élősködők meglehetősen keveset vizsgált organizmusok, megóvásukhoz pedig minden bizonnyal egyedi stratégiákra lesz szükség.

A csapat létrehozott egy online adatbázist is, amely remélhetőleg segíti majd a paraziták védelmét.

(ScienceAlert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik