Tudomány
Pika, Medecine Lake, Near Jasper, Alberta

Ha nem kezdünk valamit az éghajlatváltozással, örökre eltűnik ez a kis szőrmók

24.hu
24.hu

2016. 08. 31. 18:59

Az amerikai pocoknyúl mindennapjai nem túl biztonságosak, mivel gyakorlatilag minden, a környezetében előforduló ragadozó kedveli a húsát. Ha ez nem lenne elég, a globális felmelegedés tovább nehezíti az állat életét.
Korábban a témában:

Az amerikai pocoknyúl (Ochotona princeps) kétség kívül a világ egyik legaranyosabb állata. A rágcsálónak viszonylag rövid, puha bundája van, amely így is elképesztően meleg. El is fér rajta a télikabát, Észak-Amerika magasabb hegységeiben ugyanis igen hideg az idő.

A globális felmelegedés következtében azonban változhat a helyzet. Egy új, a Journal of Mammalogyban megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt mára több régóta lakott területéről is eltűnt az élőlény.

Az Észak-Sziklás-hegységi Kutatóközpont munkatársai 3 különböző régióban, összesen 910 területen mérték fel a faj helyzetét 2014-2015. között. Az adatokat később összevetették korábbi tudományos és történelmi feljegyzésekkel.

A kutatók találtak néhány új kolóniát, de az eredmények így is lehangolóak. Gyakorlatilag minden területen megcsappant az egyedszám, ráadásul egyes térségek teljesen el is néptelenedtek. A felmérés alapján Kaliforniában a pocoknyúl populáció 38 százalékkal, míg a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység közt található Nagy-medencében 44 százalékkal csökkent .

Bár bizonyos térségekben az állat továbbra is nagy számban fordul elő, ezek az élőhelyek általában elszigeteltek, így sokkal jobban ki vannak téve a felmelegedés veszélyeinek.

Úgy tűnik, a faj nem képes más, eddig lakatlan területeken sem megtelepedni. A utahi Zion Nemzeti Parkhoz komoly reményeket fűztek a kutatók: 2011-ben a park dolgozói feljegyezték, hogy megjelent a környéken a pocoknyúl. Az új vizsgálatban azonban már nem találták meg a rágcsáló nyomait.

Az amerikai pocoknyúl elvesztésével a kontinens valószínűleg nem csak egy rágcsálóval lenne szegényebb, mivel a faj több helyi ragadozónak is fontos táplálékforrás.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.